
Solel, vindkraft, energilager, elfordon och batteridrivna trädgårdsredskap. På Blå Gården har Tina och Gert gått all-in med ambitionen att leva ”100 procent fossilfritt”.
br
Medan politiker och experter diskuterar hur energianvändningen i samhället ska ställas om från fossilberoende till förnybar – har Gert Thell och Tina Högström redan gjort en egen energiomställning på sin gård, Blå gården, i skånska Olstorp.
– Vi började med att köpa in batteridrivna trädgårdsmaskiner, istället för sådana som bullrar och slukar bensin, berättar Tina.
Under hösten 2015 började de fundera på möjligheten att producera egen el med en solcellsanläggning. Beslutet skyndades på efter att Tinas lillebror gjort slag i saken och installerat solpaneler på sitt hus.
– Det grämde mig lite grann att lillebror var först på bollen, men det har vi försökt kompensera sedan dess, säger Tina skämtsamt.
Paret ville ha en anläggning som var optimalt anpassad för takytorna på den u-formade gården. Men det var inte helt lätt att hitta en kompetent leverantör, berättar Gert.
– Vi tog in offerter från tio olika företag, varav sex kom hit på besök. Till slut valde vi en leverantör som kunde ta fram ett bra beräkningsunderlag och som dessutom hade full koll på regelverket kring solel. Idag är reglerna lite enklare och marknaden har väl också hunnit mogna, antar jag.

Solcellsanläggningen monterades på plats i december 2015. Den består av 105 tunnfilmspaneler, totalt 17 kilowatt, som fördelats över tre taksidor.
– Fördelen med tunnfilmssolcellerna är att de ”vaknar” så fort det blir ljust och inte är så känsliga för skuggning som vanliga kiselsolceller. En annan generell fördel, som vi märkt, är att övervåningen får ett extra solskydd och inte blir lika varm under sommaren, säger Gert.
Hittills har solcellsanläggningen levererat omkring 17 000 kWh per år.
– I nuläget använder vi enbart ungefär 25 procent av den egna elen i hushållet och säljer resterande 75 procent till ett elhandelsbolag. Än så länge är det fördelaktigt att sälja egen el, såvida man hittar ett bra avtal. Men reglerna kan ju ändras i framtiden.
”Allt handlar inte om att spara eller tjäna pengar. Vi drivs av ett intresse och ett engagemang som vi tycker är värt det lilla extra.”
För många husägare är det fullt tillräckligt med en solcellsanläggning. Men för Tina och Gert har investeringen gett blodad tand för att testa fler lösningar. Det märks på ängen utanför deras hus, där det står ett vindkraftverk, placerat på ett 12 meter högt trätorn.
– Vi Investerade först i ett vertikaldrivet vindkraftverk som vi tyvärr aldrig fick att fungera . Så nu har vi ersatt det med en modell som kallas Dalifant, på 5,5 kW. Vi har haft vissa inköringsproblem med det, men nu börjar det fungera bättre, berättar Gert.
Det nya vindkraftverket på Blå Gården installerades i oktober 2021. Det har hittills (mars 2023) levererat drygt 5000 kWh. Foto: familjen Thell.
– Tanken är att vindkraftverket ska komplettera solanläggningen och bidra med el under det mörka vinterhalvåret. På så vis kan vi närma oss målsättningen att bli helt självförsörjande på egen förnybar el.
Ett ytterligare steg i denna ambition är batterilagret uppe på vinden. Till en början installerades gelbatterier med en lagringskapacitet på knappt 12 kWh. Under 2022 har batterilagret uppgraderats och omfattar nu en total kapacitet på närmare 100 kWh. Batterierna kan användas under tidpunkter då det är brist på sol- och vindkraft. Men systemet har också anpassats för att fungera som reservkraft vid strömavbrott, berättar Gert.
– I vanliga fall använder man ett batterilager som antingen jobbar mot elnätet eller mot ett internt nät, ”off grid”. Det kluriga i vårt fall är att hitta en lösning som funkar åt båda håll, så det kan kopplas om på ett säkert sätt. Men den utmaningen har elektrikern, efter många timmars jobb, lyckats greja.
Solcellerna, vindkraftverket och batterilagret ska trygga gårdens framtida energiförsörjning. Därmed ska behovet att köpa in el från ett elbolag snart vara ett minne blott, hoppas paret.
– Tidigare fick vi elda mycket i kaminerna för att minska våra elvärmekostnader, men nu behöver vi bara elda för att det är mysigt. Vi har till och med installerat elvärme i badrumsgolven, utan att behöva oroa oss över elräkningarna.

Den egna elen kommer också väl till pass för att ladda gårdens fordon. Paret kör numera med en Tesla (modell S90D) och har även flera eldrivna motorcyklar, vilket är Gerts stora passion.
– Jag har börjat med import och försäljning av italienska elmotorcyklar. Marknaden växer ute i Europa och jag är övertygad om att den också kommer att växa här, säger han bestämt.
Att köra eldrivet är en njutning i sig, tycker Gert. Men han och Tina har också gjort en ekonomisk kalkyl som visar att det inte är en dyr lyx.
– Tidigare körde vi runt med två gamla bensinbilar. Hade vi behållit dem hade vi haft betydligt högre årliga kostnader än vad vi idag har för vår elbil och elmotorcykel.
Gert och Tina medger att alla teknikinvesteringar inte är ekonomiskt motiverade. Batterilagret till exempel kostar mer än det smakar.
– Allt handlar inte om att spara eller tjäna pengar. Vi drivs av ett intresse och ett engagemang som vi tycker är värt det lilla extra. Dessutom känns det roligt att gå lite i förväg och testa den nya tekniken. Förhoppningsvis kan det också inspirera några fler att ta steget och försöka leva fossilfritt.

Blå Gården
Läge: Olstorp, Skåne
Bostad: Renoverad gård från 1800-talet på 1,5 plan, totalt 250 kvm.
Hushåll: två vuxna, samt utflugna barn på besök. Tina arbetar som barnpsykiater och Gert arbetar inom IT-sektorn, samt med import och försäljning av elmotorcyklar.
Egen elproduktion: Solcellsanläggning, 17 kW. Vindkraftverk, 5,5 kW.
Energilager: Batterilager, total 100 kWh.
Eldrivna fordon: Tesla S90D, samt elmotorcyklar från italienska leverantören Energica.
Investeringsbidrag: Familjen har fått statligt investeringsbidrag för installation av solceller och energilager.
Lästips!
Vill du veta mer om Tina och Gerts energiprojekt kan du besöka deras facebooksida: ”Den Blå Gården”