Energiåtgärder i fritidshuset

Satsa på rätt energiåtgärder i fritidshuset!
Foto av Lars Bärtås

Oavsett om ditt fritidshus är igenbommat under vinterhalvåret eller om du besöker det regelbundet bör du ha en plan för uppvärmning och underhåll. Här tipsar vi om energiåtgärder som gagnar huset, plånboken, trivseln och miljön.

br
Är det värt att hålla stugan uppvärmd under vintern? Denna fråga är den allra vanligaste från fritidshusägare som kontaktar energirådgivaren Bengt DrakenbergEnergikontoret Skåne. Något enkelt svar finns inte, förklarar han. Allt beror på hur huset är byggt och konstruerat och hur klimatförhållandena kring huset är.

– Generellt kan man säga att de flesta fritidshus behöver lite underhållsvärme för att må bra. Det kluriga är att värma upp så effektivt som möjligt, så att inte energikostnaderna drar iväg.

En vanlig följdfråga handlar om ”rätt innetemperatur?”. Men även i detta fall är det svårt att fastslå en exakt siffra, säger han.
– En gammal rekommendation är att temperaturen inomhus bör vara minst 10 grader. Men viktigare är att säkerställa att huset inte drabbas av fuktproblem, vilket kan förekomma även när man har lite högre temperatur. Framför allt gäller det att avfukta huset under blötperioderna, hösten och våren, då temperaturväxlingarna är stora och då luftfuktigheten är hög.

Värme bidrar till att hålla huset friskt och torrt. Men oftast är det mer energismart att utnyttja ventilationen eller olika avfuktningsprodukter, alltifrån torrbollar (som man kan tillverka själv) till eldrivna luftavfuktare.
– Installerar du en avfuktare kan du sänka värmen inomhus men du måste samtidigt kontrollera att avfuktaren fungerar bra vid låg temperatur. Dessa uppgifter bör framgå i den tekniska dokumentationen, men du kan även jämföra testresultat hos Energimyndigheten.

Det finns olika metoder att förbättra ventilationen, till exempel frånluftsfläktar med inställbar fuktstyrning. En annan variant är luftsolfångare som styrs av solljuset och inte behöver anslutas till eluttag, tipsar Bengt Drakenberg.
– Solfångaren drivs med en solcellstyrd fläkt som vid solsken automatiskt fläktar in varmluft i rummen och därigenom förbättrar luftkvaliteten.

Har du problem med strömavbrott i stugan bör du ha en eldningsanläggning till hands. En vedkamin eller spiskassett ger snabb uppvärmning, skapar trivsel och minskar även elkostnaderna under kalla dagar när elpriset är högt. Glöm inte att kontrollera miljömärkningen när du väljer produkt.

Gamla träfönster kan behöva renoveras, eller åtminstone tätas med nya lister.
Gamla träfönster kan behöva renoveras, eller åtminstone tätas med nya lister.

Innan du satsar på en värmekälla är det klokt att först se över stugans klimatskal, det vill säga tak, väggar, golv och fönster. Genom ”passiva” åtgärder som tätning och isolering kan du minska värmeförluster och öka komforten – samtidigt som du spar pengar på uppvärmningen.

– Ett välisolerat fritidshus med kontrollerad ventilation kräver mindre energi att hålla varmt och går fortare att värma upp. Det blir heller inte lika varmt inomhus på sommaren. Ett sådant hus blir mer lockande att tillbringa sin fritid i, säger Bengt Drakenberg.

5 kloka energitips för fritidshuset

Dra nytta av solen! Solbelysta fönster hjälper dig att värma upp och avfukta stugan när det är rått och fuktigt inomhus, särskilt under vår och höst. Under sommartid är det skönast att avskärma solskenet med markiser eller vanliga gardiner.

Täta på rätt sätt! Tätare dörrar och fönster minskar problemet med kalldrag och minskar även energiräkningarna. Byt ut gamla trasiga lister mot nya. Ett tygstycke innanför ytterdörren kan också hjälpa. Kontrollera samtidigt att ventilationen fungerar i tillufts- och frånluftsventiler.

Stäng av onödiga apparater! Gör en inspektionsrunda innan du stänger stugan för vintern. Koppla bort elapparater och hushållsmaskiner som inte används. Var dock noga med att frostsäkra pumpar och vattenledningar.

Planera uppvärmningen! Radiatorer, varmvattenberedare och golvvärmeslingor kan sluka mycket energi som stugan inte har nytta av. Välj en ”sparsam” temperatur för underhållsvärme och stäng av värmekällor som inte behövs.

Se över ditt elavtal! Priserna svänger på elmarknaden. Har du rätt avtal för fritidshuset? Gör jämförelser på nätet mellan olika elhandelsföretag och titta efter erbjudanden och rabatter: www.elpriskollen.se, eller www.elprisguiden.se.

Liknande inlägg