Solceller – så planerar du din installation

Solceller på huset. Så planerar du din installation.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Med en nätansluten solcellsanläggning kan du producera egen förnybar el direkt från solen och minska dina elräkningar i hushållet. Tänk på det här när du planerar din installation.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]1. Utgå ifrån ditt tak och undersök de praktiska förutsättningar för att se hur hur solceller kan gynna just ditt hushåll. Nedan hittar du en användbar checklista.

Skick på taket: Solceller förväntas hålla i åtminstone 25-30 år. Om ditt tak behöver bytas innan dess kan det vara en lösning att slå två flugor i en smäll och undersöka möjligheten för takintegrerade solceller (se exempel här)

Elanvändning & Huvudsäkring: För att få skattereduktionen på 60 öre/såld kWh får du inte producera mer än hushållets årsförbrukning. Vad gäller huvudsäkringen får den inte vara mindre än 690 (230 V x 3 faser) multiplicerat med storleken på din huvudsäkring. Ex: en säkring på 16 A klarar en anläggning på max 11 kWp. Läs mer om mikroproduktion och skattereduktionen på Skatteverkets hemsida.

Skuggning: Skuggas ditt tak av t ex närliggande träd eller byggnader kan detta påverka din produktionspotential, och bör diskuteras med en installatör.

Budget och investering: Solceller är i regel en lönsam investering som förväntas avkasta mellan 4-10 procent årligen på 30 års sikt, men det kräver även en förhållandevis stor investering. För en normalstor anläggning på 8 kWp uppskattas priset vara ca 140 000 kr innan solcellsstödet på 20 procent.

Produktionsförutsättningar: En solcellsanläggning producerar olika mycket el beroende på ditt områdets solinstrålning i kombination med bland annat takets lutning och väderstreck. Ett tips är att använda Hemsols tjänst för att beräkna värdet av solceller för just ditt tak.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]2. Bygglov och elnät. Beroende på var du bor och hur din solcellsanläggning är utformad kan det krävas tillstånd för din solcellsanläggning.

Bygglov: Kommunen är den instans som beviljar bygglov för solcellsanläggningar. Generellt behövs endast bygglov om anläggningen strider mot något som finns angivet i ditt områdes detaljplan, samt om du ska installera solcellstak eller om ditt tak är platt.

Nätägare: Kontakta din nätägare och ange den planerade storleken på din anläggning. Det är elnätsföretaget som ska godkänna anläggningen och som också ansvarar för mätning och redovisning av produktionsresultat till Skatteverket. Elnätsbolaget avgör även om elnätet behöver förstärkas.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]3. Jämför produkter och ta in offerter från olika leverantörer. Tips på hur du kan jämföra och utvärdera olika offerter och företag hittar du nedan:

  • Begär referenser från andra kunder.
  • Kontrollera installatörens behörighet genom att söka på Elsäkerhetsverkets tjänst ”Kolla elföretaget”
  • Kontrollera och jämför garantivillkor i leverantörernas avtal.
  • Jämför pris per installerad Watt (W) mellan olika offerter.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]4. Ansök om solcellsstöd i god tid!
Handläggningstiden för stödet är i skrivande stund (januari 2020) cirka 10 månader. Du bör med fördel därför ansöka om stödet när du valt en leverantör att gå vidare med. Du ansöker om stöd via Boverkets e-tjänster och handläggningen görs av länsstyrelsen där du bor.

Överväg att använda ROT-avdraget vid installationen, vilket räknas som schablon på 9 procent av totalkostnaden inkl. installationskostnaden. Obs! ROT-avdraget ska betalas tillbaka när solcellsbidraget beviljas och betalas ut.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]5. Egen installation?
Även om du har valt att göra en del av installationen själv, så behövs ändå en behörig elektriker för dragningen av alla likströmskablar samt inkoppling av anläggningen. När anläggningen godkänts kommer elnätsföretaget att kostnadsfritt installera en ny elmätare, som både mäter köpt och såld el för hushållet.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]6. Elcertifikat och ursprungsgarantier.
Ansök om elcertifikat och ursprungsgarantier via Energimyndighetens hemsida. Vid godkännande blir du tilldelad elcertifikat och ursprungsgarantier vid försäljning av överskottsel som du senare kan sälja vidare.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]7. Sälja överskottsel.
Jämför olika elhandelsbolag och välj vem du vill sälja din överskottsel till. Några saker som är viktiga att tänka på är:

  • Elhandelsbolag har ofta som krav att du måste köpa el av dem för att få sälja el.
  • Dubbelkolla om ersättning inkluderar elcertifikat och ursprungsgarantier, om elhandelsbolaget inte köper dem behöver du hitta en köpare själv.
  • Det bästa priset på såld el är nödvändigtvis inte det som är mest lönsamt, eftersom du fortfarande kommer behöva köpa el. I normala fall kan man räkna med cirka 30-40 procent av elproduktionen förbrukas i hemmet och att 60-70 procent säljs till elnätet.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1458822757061{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Rätt förutsättningar för solceller

• Söderläge med 45 graders lutning brukar ses som den optimala placeringen. Men det fungerar även bra med solceller i sydvästlig eller sydostlig riktning. Då får du mindre produktion mitt på dagen, men lite mer på kvällen eller morgonen.

• En optimalt placerad anläggning brukar ge omkring 150 watt per kvadratmeter. En anläggning på 7 kWp bör kunna leverera omkring 6000-7000 kilowattimmar el per år (kWh/år).

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg