Bostadsrätter får solel från takpannorna

Solcellspannor ShingEl
Foto av Soltech Energy

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Byggnadsintegrerade solceller kan fungera både som energikälla och estetiskt tilltalande klimatskal. Till exempel kan solcellerna ersätta takpannorna – såsom är fallet i två nybyggda bostadsområden i Jönköping och Ulricehamn. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Solcellsanläggningar blir ett allt vanligare inslag i våra stadsmiljöer och bostadsområden. Samtidigt finns idag alternativ för den som efterfrågar mer diskreta och arkitektoniskt anpassade solcellslösningar. En möjlighet är att använda tak- och fasadmaterial där solceller är själva byggmaterialet.
– Vid nybyggnation eller renovering kan du välja att integrera solceller direkt i husets klimatskal. Förutom att det blir en mer stilren och snyggare installation ersätter solcellerna behovet av takpannor. På så vis effektiviserar du arbetet och kostnaderna, i jämförelse med om du ska bygga nytt och sedan komplettera med en utanpåliggande anläggning, säger Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy.

Soltech Energy är ett svenskt noterat bolag som tidigt specialiserade sig på byggnadsintegrerad solenergi. Soltech koncernen har hittills utvecklat tre egna produkter inom denna nisch: ShingEl, Roof och Facade. De två första är solcellspannor i två olika storlekar, medan den senare består av fasadelement. Samtliga system har tunnfilmsteknik.
– Vår ambition är att utveckla produkter som både är användarvänliga och miljömässigt hållbara. Våra soltak och solfasader har designats så att de enkelt kan monteras på tak eller fasaden, och uppemot 80 procent av allt materialet kan i framtiden återvinnas, förklarar Anna Svensson.

Radhus med solcellstaket ShingEl. Foto: Soltech Energy

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Byggnadsintegrerade solceller kan monteras som heltäckande tak- eller fasadsystem. Men med tanke på att modulerna ger bäst utbyte i riktning mot söder, väst och öst brukar man förse norrsidan med vanliga ”passiva” material. I detta fall är det viktigt att solcellsmoduler och övriga material är utseendemässigt kompatibla.
– En stor bidragande faktor till helhetsintrycket är inte bara solpannorna och solfasaderna utan även passbitarna. Vissa av våra produkter har egenutvecklade passbitar och andra har vi anpassat till produkter som redan finns på marknaden. ShingEl, som vi lanserade redan 2016, är till exempel utformad att kunna läggas med Benders släta betongpanna Carisma, säger Anna Svensson.

ShingEl tillhör idag den vanligaste typen av takintegrerade solcellssystem i Sverige och har bland annat implementerats i två nybyggda bostadsrättsområden: Brf Läkeörten i Jönköping och Brf Skogshöjden i Ulricehamn. Bostäderna, som består av radhus och parhus, har uppförts av fastighetsbolaget Ekeblad Bostad.
– Vår policy är att utveckla bostäder med hållbara lösningar, och solel ingår numera som en självklar del i det konceptet. I projekten i Jönköping och Ulricehamn valde vi att lyfta in solceller tidigt i planeringsprocessen och låta det ingå som standard, snarare än som ett tillval för bostadsrätterna, säger Staffan Hagström, projektledare på Ekeblad Bostad.

I Brf Läkeörten är alla hus försedda med solcellstakpannor, totalt 104 kWp. Foto: Ekeblad Bostad

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Områdenas och bostädernas arkitektur var ett avgörande skäl till att fastighetsbolaget bestämde sig för takintegrerade solceller, istället för det vanligare alternativet med utanpåliggande solpaneler. Ett annat krav var att systemet skulle vara enkelt att installera, berättar Staffan Hagström.
– Efter att jämfört de lösningar som fanns på marknaden tyckte vi att ShingEl motsvarade våra krav. Materialet påminner om vanliga, moderna takpannor och monteras på samma sätt. Därmed blev det inget direkt merjobb under byggprocessen, förutom elarbetet med att koppla in systemet.

Det finns en växande, engagerad kundgrupp som ser fördelar med att få äga en egen solcellanläggning och producera sin egen el.

Totalt har bostadsområdet i Jönköping en installerad effekt på cirka 104 kWp, fördelat på 11 hus med 29 lägenheter. I området i Ulricehamn, som rymmer 18 radhus, uppgår den totala effekten till cirka 65 kWp.
– Varje bostadsrätt har en egen anläggning på cirka 3-3,5 kilowatt och ett eget mätarabonnemang som hanterar solelproduktion och förbrukning. De boende har fått erbjudande att teckna avtal med det lokala elbolaget för att kunna sälja eventuellt överskott, men de är också fria att välja en annan elhandlare, säger Staffan Hagström.

Trots att solcellssystemet innebär en viss merkostnad i byggnationen – och därmed priset på insatsen – har det inte varit några svårigheter att få lägenheterna sålda i bostadstadsrättsföreningarna.
– Vårt intryck är att det finns en växande, engagerad kundgrupp som ser fördelar med att få äga en egen solcellanläggning och producera sin egen el. Det är förvisso inget avgörande skäl när man köper sin bostad, men det ger ett mervärde till boendet, säger Staffan Hagström.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1457112165372{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Integrerat solcellssystem i Brf Läkeörten, Jönköping

Antal bostadsrätter: 29
Installerad solcellseffekt: 104,4 kWp
Panelmodell: ShingEl-panel 40W
Växelriktare: Fronius
Montagesystem: Läkt
Solcellsinstallatör: Swede Energy Power Solutions AB, enligt ABT06
Byggentreprenör: Bygg-Arvid
Bostadsbolag: Ekeblad Bostad

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Integrerat solcellssystem i Brf Skogshöjden, Ulricehamn

Antal bostadsrätter: 18
Installerad solcellseffekt: 65 kWp
Panelmodell: ShingEl-panel 40W
Växelriktare: Fronius
Montagesystem: Läkt
Solcellsinstallatör/Byggentreprenör: ByggArvid
Bostadsbolag: Ekeblad Bostad

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”LEVERANTÖRSFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1457112197765{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1578998810694{background-color: #a4f2ef !important;}”]

ShingEl

• Konstruerad för att vara 100 procent kompatibel med Benders betongpanna Carisma, utan krav på några tillbehör.
• 1 solcellspanel motsvarar 5 betongpannor.
• Konstruerad utifrån ett EcoDesignperspektiv
• Robust design som tål hagel, snö och kyla.
• Certifierad enligt IEC 61646:2008.
• CE-märkt och godkänd som el- och byggprodukt inom EU.
• Modern tunnfilmsteknik (CdTe)
• Vinnare av Quality Innovation Award 2018

Källa: Soltech Energy

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg