Sju elhandelsbolag på svarta listan

Elhandelsföretag måste informera om dyra elavtal, kräver regeringen

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Nu går Konsumenternas energimarknadsbyrå ut med en ”klagomålslista” över elhandelsbolag som agerar oseriöst mot kunderna. Sju bolag finns just nu på listan.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Säljare som lovar ”billigt elpris” trots att det i själva verket är dyrt. Kundtjänst som inte svarar eller kommer med felaktiga påståenden. Avtal som kunden inte ens godkänt, eller som är svåra att säga upp och kostar tusentals kronor att bryta. Konsumenternas energimarknadsbyrå varnar nu för sju elhandelsbolag som drar på sig återkommande klagomål och ofta hamnar i olösliga tvister med kunderna.
Det är första gången energimarknadsbyrån går ut med en ”svart lista” över de elhandelsbolag som agerar oseriöst mot elkunderna. Syftet är, enligt byrån, att hjälpa personer att göra ett mer informerat val vid val av elavtal och att så långt som möjligt undvika konsumentproblem.

I oktober 2019 finns sju företag på listan:

Stockholms elbolag

Göta energi

Nordic green energy

Axilia

Nordisk krafthandel

Fi-nergy

Telinet

Klagomålen för respektive företag skiljer sig åt och gäller allt från avtal med förfalskade signaturer, löften om billigare el som inte realiseras till avgifter för avtalsbrott vid byten av elhandelsföretag. För flera företag i listan framgår det ofta i samband med vägledningen i en tvist att kunden är missnöjd med företagets kundtjänst när det gäller till exempel svarstider eller bemötande.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1571047147717{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Tänk på det här när du väljer elavtal

När du hittat ett bra erbjudande ska du alltid läsa igenom avtalsvillkoren innan du tecknar avtalet. Du kan särskilt undersöka avtalsvillkor som gäller:

Möjligheten att bryta avtalet om du flyttar. Behöver du då betala en avgift/skadestånd?

Hur hög är avgiften är om du vill eller råkar bryta elavtalet? Anges höga fasta schablonvärden?

Fullmakter. Ger du företaget någon fullmakt i samband med att avtalet tecknas? Är den tidbegränsad och vad gäller den?

Tilläggstjänster. Finns det några tilläggstjänster som du inte vill ha och som måste avslutas aktivt?

Vad som händer när avtalet löper ut. Förlängs avtalet automatiskt då och till vilka villkor? Om avtalet förlängs till ett mindre förmånligt avtal – se till att lägga in en påminnelse i kalendern redan nu så att du ser över avtalet när det är på väg att löpa ut.

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg