Gamla köksspisar kan undgå miljökrav

Köksspisar

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Begagnade köksspisar som eldas med ved bör inte omfattas av de nya reglerna för miljöutsläpp. Det anser Boverket, som nu backar från tidigare krav. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Boverket beslöt häromåret att införa skärpta regler för installation av vedspisar i byggnader. Beslutet innebär att endast nya, miljömärkta spisar får lov att installeras i nya hus och att äldre, begagnade spisar inte längre godkänns. Under en övergångsperiod, fram till 1 oktober 2019, har man dock inte behövt tillämpa det nya kravet.

Regeländringen har av många tolkats som att regeringen vill strypa marknaden för gamla, tidstypiska kaminer och vedspisar. Bland annat har det bildats en grupp, Vedspisuppropet, som samlat närmare 20 000 medlemmar i protest mot myndighetens agerande.

Boverket har nu, efter en utredning, bestämt sig för att vedeldade köksspisar kan komma att undantas från de nya reglerna.

– Utredningen visar att det endast finns ett fåtal begagnade köksspisar på marknaden och att hälsovinsterna med att reglera dessa är små. Boverket gör därför bedömningen att den administrativa kostnaden är större än nyttan med regeln, säger Peter Fransson, avdelningschef på Boverket.

 

Boverket föreslår att reglerna för köksspisar tas bort från och med den 1 oktober 2019. Förslaget skickas nu på remiss och myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter kan till och med den 9 augusti 2019 lämna synpunkter. Om Boverkets nya förslag antas kommer det endast att gälla vedeldade köksspisar för matlagning, inte vedeldade kaminer som används för uppvärmning. Från och med år 2022 kommer alla nyproducerade vedspisar att omfattas av utsläppskrav enligt en EU-förordning (ekodesign).[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Läs mer om Boverkets förslag

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg