Solcellsstöd sänks – men potten ökar

Investera i solceller

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regeringen ökar potten i det totala solcellsstödet, men sänker samtidigt stödnivån från 30 till 20 procent. De nya reglerna kommer att gälla från maj 2019.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Investeringsbidraget för solceller har varit en politisk knäckfråga allt sedan den nya S+MP-regeringen tillträdde. I Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som röstades igenom i höstas, bantades budgeten för solcellsstödet rejält. Men nu verkar regeringen hittat en kompromiss. Stödnivån sänks från tidigare 30 procent till 20 procent. Samtidigt skjuter regeringen till 300 miljoner kronor i den totala potten. Motiveringen är att fler personer ska kunna få del av stödet.

– Nu skjuter vi till mer pengar för att människor som gör en rejäl insats för miljön och investerar i solfångare och solceller ska kunna få stöd från staten, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Solcellsstödet är idag så populärt att budgetpengarna inte räcker till. Många husägare som ansökt om investeringsbidrag hos länsstyrelsen väntar nu på besked – och handläggningstiden är lång. Det nya solcellsstödet börjar gälla den 1 maj, vilket berör samtliga ansökningar som behandlas efter detta datum.

För den som planerar att göra en installation senare finns alternativet att använda rotavdrag för arbetskostnader. Det brukar beräknas till 9 procent av totalbeloppet. Har du sökt och beviljats investeringsstöd måste rotavdraget återbetalas.

Fotnot. Solcellsstödet gäller enbart installation av nätanslutna solceller, inte solfångare (solvärme) som Per Bolund nämner i ovanstående citat.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg