6 vanliga myter om värmepumpar – Tror du på dem?

Luft/luftvärmepump - tror du på myterna?
Foto av Mitsubishi Electric Sverige

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Är du orolig att luft/luftvärmepumpen inte ger tillräcklig värme på vintern? Att den bullrar och stör både dig och grannarna? I så fall är det hög tid att stifta bekantskap med den nya generationens modeller! [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text css=”.vc_custom_1554299673109{background-color: #eeee22 !important;}”]

Den här artikeln är framtagen i samarbete med Zave.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Teknikutvecklingen inom värmepumpar går snabbt framåt. Det gäller inte bara verkningsgrad och ljudnivå, utan även funktion och design. Väljer du en ny luft/luftvärmepump av etablerat fabrikat kan du i princip glömma allt som påståtts om tidigare värmepumpar. Kolla till exempel in energimärkningen så får du ett tydligt besked om vad modellen går för!
Som konsument är det inte så lätt att hinna med i tekniksvängarna. Däremot är det lätt att gamla ”fakta” och påståenden fastnar i minnet.

Här är några mycket vanliga myter om luft/luftvärmepumpar. Läs igenom och fundera över vilken uppvärmning som kan fungera bra för ditt hem.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 1: ”Värmepumpar bullrar”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Det här är en envis myt som i regel inte stämmer. Värmepumpens inomhusdel uppnår i normalläge ungefär 20 dB, vilket motsvarar ljudet av en viskning. Det finns idag flera modeller som rentav har en lägre ljudnivå än så.
Det stämmer att värmepumpens utomhusdel ger ifrån sig ljud. Men det här behöver verkligen inte bli något problem. Utomhusdelen brukar placeras på ett stativ som minimerar vibrationer – och det går oftast att hitta en plats där den inte stör någon. Placeringen kan göra den stora skillnaden.
Nya värmepumpar har så kallad frekvensstyrning, vilket innebär att de anpassar uppvärmning efter behov. Det innebär samtidigt att de går jämnare och i regel tystare. De kommer att inte att gå på och stängas av såsom som äldre varianter gör. Det bidrar till minskat oljud om vi nu kan kalla viskningar för oljud.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 2: ”Värmepumpar drar en massa el för nedkylning”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Alla moderna luft/luftvärmepumpar kan användas för luftkonditionering, alltså kylning, under sommartid. Då drar värmepumpen lite mer el än vid uppvärmning. Däremot är det en myt att värmepumpen förbrukar mer el i jämförelse med fläktar och andra eldrivna aggregat. Och till skillnad från fläktar klarar värmepumpen verkligen av att kyla huset på ett effektivt sätt!
Elräkningen kan alltså bli något högre under perioder när kylfunktionen är i gång – men det blir ju faktiskt ett inomhusklimat som du trivs med.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 3: ”Värmepumpar är fula”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Det här är en myt som bottnar i sanning. När de första värmepumparna kom så var de inte särskilt snygga. Men så är det inte längre. Tillverkarna är väl medvetna om att du kommer att placera värmepumpen på en central plats där den syns. Då är det bra att den ser snygg ut! Det finns idag fler alternativ när det kommer till storlek och utförande på de olika värmepumparna. På så vis så kan den passas perfekt in med den design som du har valt för övrig inredning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 4: ”Värmepumpar går på smutsig el”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Det finns argument för att fjärrvärme är bättre än värmepumpar för att pumparna drivs med smutsig el, eller marginalel som den också kallas för. Men faktum är att värmepumparna inte måste drivas med el som kommer från förbränning av kol och olja. Det är upp till dig att bestämma vilken el du köper – via ditt elavtal.
Det är inte heller sant att värmepumparna i sig är en anledning till större konsumtion av smutsig el. Produktionen av el hör inte ihop med användning av värmepump. En ren myt med andra ord![/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 5: ”Det är svårt att få plats med värmepumpen”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Först så måste du prata med kommunen, sedan så ska någon komma och se på din tomt, sedan så ska du prata med kommunen igen, och så ska du leta upp en pump… Det här är en story som du kanske har läst eller hört.
Det sägs att värmepumpar är så svåra att installera. Så var det kanske i början av 1990-talet. Men knappast idag. Numera så kan du med ett telefonsamtal få veta allt du behöver för att välja rätt värmepump till din bostad.
Om du väljer en luft/luftvärmepump så behöver du inte borra eller gräva i trädgården. En duktig, certifierad installatör brukar kunna göra jobbet på en förmiddag eller eftermiddag. Tekniken är inte svår att förstå. Inte svårare än att du kan reda ut frågor online och via telefon.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Myt 6: ”Värmepumpen ger inte tillräcklig värme”” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Det påstås ibland att luft/luftvärmepumpar inte räcker till för uppvärmning vintertid. Det är också en myt – moderna modeller levererar faktiskt värme även när det –20 grader utomhus. Under rätt förutsättningar, särskilt om du har en öppen planlösning, kan din luft/luftvärmepump täcka större delen av hushållets årliga uppvärmningsbehov. Dessutom får du ut mycket mer (och billigare) värme än om du använder vanliga elelement. Tänk dock på att luft/luftvärmepumpen inte värmer vattnet i hushållet – för detta behövs en kompletterande värmekälla.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg