Solcellsinstallationer har blivit säkrare

Stort intresse för att hyra solceller.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]För ett år sedan varnade Länsförsäkringar för allvarliga brister i installationer av solcellsanläggningar. Nu är läget betydligt bättre, menar försäkringsbolaget.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Otydliga regler, omogen marknad och bristfällig kompetens hos många installatörer. Den bedömningen gjorde häromåret Länsförsäkringar efter att ha besiktigat ett flertal solcellsanläggningar runt om i landet. En uppföljning visar nu att branschen ryckt upp sig.

– Vi upplever att kännedomen om regelverken har ökat betydligt; även på lantbrukssidan som har mer specifika krav. Det ser vi på de besiktningar vi gör runtom i landet, säger Tomas Ekman, skadespecialist på Länsförsäkringar.

Solcellsbranschen har också fått bättre stöd av uppdaterade regelverk och en ny handbok från Svensk elstandard om solel med tydligare riktlinjer och råd.

– De vanliga elföretagen på orten kan idag ofta hjälpa till med hela anläggningen och inte bara inkopplingen av växelström, något som inte var aktuellt tidigare, säger Tomas Ekman.

Samtidigt visar en ny undersökning som Länsförsäkringar låtit göra att majoriteten svenskar, 87 procent, är osäkra på hur man förebygger elbränder i en solcellsinstallation.

 

– Det är kanske inte så konstigt, men med en kunnig leverantör så ska du kunna känna dig trygg. Det är däremot viktigt att du kollar upp elfirman som ska installera din solcellsanläggning ordentligt, säger Tomas Ekman.

Det som oftast orsakar elfel och brand är glappkontakter och felaktigheter på likströmsledningarna mellan solpanelerna och växelriktaren som gör om likspänning till växelspänning.

– Bristfälligt gjorda eldragningar genom taket kan dessutom orsaka vattenläckage och i förlängningen vattenskador, säger Tomas Ekman.

– Hösten 2019 startar en ny utbildning för montageledare för solel, så det görs mycket bra nu för att möta behovet av säkra och fackmässiga installationer, säger Tomas Ekman.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1553605699233{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Fem tips för säker solcellsinstallation

  • Kolla att solcellsinstallatören finns registrerad på Elsäkerhetsverkets hemsida med verksamhetstyp Elproduktion (e-tjänst ”Kolla elföretaget”)
  • Kontakta din elleverantör för rådgivning. De har ofta egna erbjudanden.
  • Ta del av Länsförsäkringars ”Faktablad Solcellsanläggning”. Även om råden främst avser lantbruk kan du ha det som checklista och överlämna det till elföretaget som ska utföra installationen.
  • Montera inte solceller på tak med kortare beräknad livslängd än solcellsanläggningen.
  • Låt en elkonsult göra en fristående elbesiktning av anläggningen efter installationen.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg