Halogenlampor – hej då!

Halogenlampor fasas ut

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Lyser du upp ditt hem med halogenlampor? I så fall tvingas du snart ersätta dem med ledlampor, då halogenlamporna försvinner ur butikernas sortiment. En fördel är att dina energiräkningar minskar.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Från och med den 1 september blir det förbjudet att tillverka och importera rundstrålande lampor. Det innebär i praktiken att alla 230 volt rundstrålande halogenlampor kommer att fasas ut.

Beslutet är en följd av EU:s Ekodesignkrav som rymmer specifika krav på funktion och energieffektivitet hos lampor. Direktivet har lett till att glödlamporna fasats ut, och nu också halogenlamporna. Det alternativ som återstår är ledlampor som är betydligt energieffektivare.

– När det kommer till halogen drar de fem gånger mer energi än en likvärdig ledlampa och lyser en bråkdel av tiden, skriver Elsäkerhetsverket på sin hemsida.

När ledlampan introducerades valdes den ofta bort på grund av färgåtergivningen men tekniken tar stora kliv fram och idag är det ett krav att varje lampa har energimärkning och information om livslängd, starttid, färgåtergivning och effektfaktor.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Ersättare till halogenlampor har redan funnits en längre tid i butikshyllorna, och lampor med socklar som exempelvis E-14 och E-27 kommer att kunna köpas inom Europa.

− Det som kan bli lite problematiskt är om man köper lampor på internet som inte är tillverkade enligt EU:s regler. Med internet är marknaden global men lagar och regler mellan länder skiljer sig, säger Thomas Nilsson, som arbetar med marknadskontroll vid Elsäkerhetsverket.

Att byta från halogen- till ledlampor fungerar dock inte i alla lägen, i synnerhet inte om lamporna är kopplade till en dimmer. Även om det finns dimbara ledlampor kan man bli tvungen att byta dimmer, vilket enligt svensk lag kräver en behörig elektriker.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg