Bengt Stridh: ”Solenergin behöver fortsatt stöd”

Bengt Stridh

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Sverige bör behålla sitt långsiktiga stöd för investeringar i solenergi. Det menar solcellsexperten Bengt Stridh i denna krönika.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Att utvecklingen skulle gå så fort för solceller kunde ingen förutspå när Tyskland införde sina inmatningstariffer 2004. Systemet skapade den första stora kommersiella marknaden för solceller. Tyskland har tagit stora kostnader för att sätta fart på marknaden. Utan detta initiativ hade vi inte fått den snabba utveckling som varit sedan dess, där Tysklands system fick många efterföljare.

Därefter kom Kina och andra asiatiska länders intåg i produktionen av solcellsmoduler, som gjorde modulerna mycket billigare. År 2004 hade Kina 4 procent av världsmarknaden, men redan 2011 hade de närmare 60 procent av världens solcellsproduktion. En makalös utveckling.

”Stödsystemet måste fortsätta till dess att solceller kan stå på egna ben.”

Idag har solceller på några platser i världen kunnat konkurrera ut annan elproduktion i auktioner där lägsta bud per producerad kWh vinner. Det är mycket lovande, men på de flesta håll i världen är solceller fortfarande beroende av något slags stödsystem. Detta stöd måste fortsätta till dess att solceller kan stå på egna ben. Mer forskning behövs för att öka verkningsgraden och livslängden samt för att förenkla installationerna.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Vi har ett gigantiskt och tidskrävande arbete att ställa om världens energisystem till fossilfri energi. Solenergi kommer att ha en given och viktig roll. Enligt en rapport från BP svarade fossila energibärare för 85 procent av världens energianvändning 2016. I världens elmix har solceller ökat till 1,8 procent 2016. De flesta glömmer dock bort att el bara svarar för ungefär en åttondel av världens energianvändning. Solvärme producerade 2016 lika mycket energi som solel, men tillsammans gav solvärme och solel bara 0,5 procent av världens energianvändning.

”Även solvärme bör tas med i stödsystemet för solenergi.”

Med den takt andelen fossil energi minskat under 2014–2016 skulle det ta knappt 200 år innan världen får en helt fossilfri energianvändning. Även om andelen fossil energi minskar något i världen ökar användningen eftersom världens energianvändning ökar. Världen måste öka takten i omställningen till fossilfri energi. Solenergi och vindkraft kommer att ha huvudrollerna.

I Sverige bör ett långsiktigt stöd för investeringar i och forskning på solenergi fortsätta så att den positiva utvecklingen kan fortsätta. Det nuvarande investeringsstödet infördes så sent som 2009 och redan har vissa tyckt att det ska tas bort. Vi bör tänka mera långsiktigt än så och ha en uthållighet för att slippa en ryckighet i förutsättningarna, vilket försvårar för investeringsbeslut. Solel har ett bra stöd i Sverige idag. Solvärme är däremot helt bortglömt. Stöd för installationer saknas helt efter 2011 och någon forskning på solvärme finns väl knappt kvar i Sverige. Här önskar jag en förändring där även solvärme tas med i stödsystemet för solenergi.

Bengt Stridh är lektor på Mälardalens högskola och driver den populära bloggen Bengts nya villablogg.

Krönikan har tidigare publicerats på Energivärlden.se

Läs också! Johan Lindahl, talespersonen för Svensk Solenergi,  förordar att det nuvarande solcellstödet trappas ned, då han menar att det skulle leda till en stabilare och mindre överhettad marknad. Läs hans krönika här

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg