Flerbostadshus ska bli självförsörjande på energi

Självförsörjande. Flerbostadshuset i Vårgårda ska få ett nytt energisystem med solceller, batterier och bränsleceller.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Solceller, batterier och bränsleceller ska stå för energiförsörjningen i ett nyrenoverat flerbostadshus i Vårgårda utanför Göteborg. Energisystemet planeras vara i drift under hösten 2018.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det kommunala bostadsbolaget Vårgårda Bostäder (VBAB) inledde i början av året ett renoveringsprojekt av flerbostadshus i kvarteret Klockarebolet. Förutom att bostadshusens klimatskal energieffektiviseras har bolaget valt att installera ett unikt system för självförsörjning i ett av bostadshusen. Systemet består av en solcellsanläggning som beräknas leverera cirka 80 000 kilowattimmar el årligen. Överskottselen från solcellerna ska dels kunna lagras i batterier, och dels i ett vätgaslager som via bränsleceller kan leverera el och värme till fastigheten under vinterhalvåret.
– Vårt mål är att vi i praktiken ska komma ner till en energianvändning på 0kWh/m2 köpt energi. Att komma till en så låg siffra visar på innovationskraften, modet och nytänkandet i projektet, säger Vårgårda Bostäders VD Jan Thorsson.

Det nya energisystemet ska ersätta fjärrvärmen som tidigare använts för att värma fastigheten. När det gäller elförsörjningen kommer dock bostadsbolaget behålla sitt elnätsabonnemang, för att ha tillgång till reservkraft. Hyresgästerna kommer också, som tidigare, att betala för elnätsavgift och hushållsel[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Kostnaden för hela renoveringen av fastigheten, inklusive energisystemet, beräknas uppgå till 45 miljoner kronor. Boverket har gett fyra miljoner kronor i stöd för nyproduktion och Länsstyrelsen 1,2 miljoner kronor för solcellssystem och energilager. Utan stödet skulle projektet inte få ekonomisk bärighet, enligt handlingarna till kommunfullmäktige i Vårgårda kommun.

– Vinsten handlar inte bara om att räkna hem den tekniska installationen. Miljövinsterna är stora, och att vara först ute med ny teknik visar på innovationskraft. Vi ska också kunna dra nytta av PR-värdet för projektet, det är extra viktigt för Vårgårda kommun och för oss som fastighetsbolag, säger Jan Thorsson.

Installationen i första byggnaden planeras vara i drift under hösten 2018. Om installationen fungerar som det är tänkt, avser VBAB gå vidare med fem likadana bostadshus i samma område.

Projektet har väckt ett stort intresse, samtidigt som det finns en del frågetecken kring hur systemet kommer att fungera. Vissa experter menar till exempel att det finns risker med att koppla bort fjärrvärmen och förlita sig på att det interna energisystemet kommer att vara lika driftsäkert.

Läs mer om projektet:
Vårgårda Bostäder 
Second Opinion[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg