Krönika. Vad är mest energiklokt?

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Somliga tänker nytt, andra tänker snålt. Men vill du satsa på ett energiklokt och bekvämt boende gäller det att varken vara för snabb eller för sparsam. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Göteborgaren Laila Nilsson var något av en pionjär när hon i början av 2000-talet bestämde sig för att bli egen elproducent. Hon köpte en solcellsanläggning till sin villa på knappt 5 kilowatt och betalade närmare en halv miljon kronor för materialet och installationen. Om Laila väntat med sin investering och köpt anläggningen idag hade prislappen varit fem gånger lägre. Men Laila, som även ägde en hybridbil av tidig modell, föredrog ”att tänka på miljön” framför privatekonomin.

En annan pionjär är villaägaren Mats Jepsen. Jag besökte honom första gången våren 2009 då han just låtit montera ett privat vindkraftverk på sin blåsiga tomt i Skåne. Han hade betalat 300.000 kronor för kalaset. Tyvärr fungerade kraftverket inte särskilt bra och idag är det nedmonterat. Men trots missräkningen håller Mats fast vid sin filosofi: ”Man måste våga satsa, om det misslyckas blir man åtminstone en erfarenhet rikare”.

Som journalist fascineras jag av dessa modiga privatpersoner som av olika skäl vågar tänka nytt och gå ett steg före. Men som ekonomiskt sinnad smålänning tycker jag det är dumdristigt att lägga mycket pengar på ny och oprövad teknik. Det bästa rådet är naturligtvis att avvakta tills tekniken och marknaden mognat.

”Det finns ingen motsättning mellan att vara energiklok och leva ett gott liv”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]De flesta småhusägare jag mött är betydligt försiktigare än Laila och Mats. Några är rentav vad jag skulle kalla ”energisnåla”, eftersom de främst sparar kilowattimmar på att släcka lyset och skruva ner värmen. Inte sällan har de ullstrumpor på fötterna och en lurvig hund som sängvärmare. Ärligt talat tycker jag inte att ett energisnålt liv är särskilt berikande. Tvärtom, att spara in på värme och ljus gör bara tillvaron dystrare.

Vid sidan av pionjärer och snåljåpar har jag lärt känna en växande skara av husägare, som vi kan kalla ”energiintresserade hemmafixare”. Det är personer som ägnar mycket omsorg åt att hitta rätt tekniska lösningar och få dem att fungera så effektivt som möjligt i bostaden. En sådan person är Anders Lindén, som investerat i ett nyproducerat fritidshus i Blekinge. Han hittade huset i en katalog, men valde andra tekniklösningar för uppvärmning och ventilation än vad husleverantören erbjöd. Med de nya lösningarna sparar Anders ungefär 45 procent av driftskostnaderna jämfört med om han hade valt leverantörens färdiga koncept.

Kloka energibeslut behöver inte kosta särskilt mycket. Det vet familjen Werner i Göteborg. Under några år har de lyckats halvera elanvändningen i sin 70-talsvilla, enbart genom att sprida och återvinna värmen på ett smart sätt. Som ett slags belöning har familjen nu byggt ett spa i källaren. Kostnaden för att njuta av varma bubbelbad är marginell i jämförelse vad de sparat på att minska energispillet. ”Det finns ingen motsättning mellan att vara energismart och leva ett gott liv”, konstaterar familjen. Det låter som ett bra motto, tycker jag.

Lars Bärtås[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg