Regeringen vill sporra flexibla elkonsumenter

Familjen kan via en mobilapp övervaka och styra uppvärmningen efter önskat behov.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Regeringen lämnar flera förslag i en proposition som gör det möjligt för elnätskunder att bättre kunna använda el när den är som billigast och som ger kunderna ett bättre skydd. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]En del av regeringens förslag i proposition Elmarknadsfrågor ska göra det möjligt för elnätsbolag att införa pilotområden som gynnar efterfrågeflexibilitet, med en annan struktur på nätavgifterna som uppmuntrar kunderna att använda elen när den är som billigast. Dessutom föreslår regeringen att elnätsbolagen ska ge sina kunder bättre och enklare information om elnätsavgifterna och vilka möjligheter de har att påverka sina kostnader för avgifterna.

– Förslagen ska kunna ge kunderna större möjlighet att vara mer flexibla i sin elanvändning, något som kan minska deras elkostnader, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Som en del av propositionen föreslår regeringen att regelverket skärps för att skydda kunderna från otillåten press från elhandel- och elnätsbolagen, felaktiga avstängningar av elen och från kostnader som ett elhandel- eller elnätsföretag inte har rätt att ta ut från sina kunder. Skärpningarna innebär att det blir tydligare när ett elhandel- eller elnätsbolag får stänga av elen för en kund och vilka kostnader som bolagen kan ta ut från kunden för avstängningen.

Före riksdagsvalet i september kommer regeringen att besluta om ändringar i regleringen av elnätsavgifterna, som bland annat sätter nivån för den avkastning som elnätsföretagen kan få på intäkterna i verksamheten.

Källa: Miljö- och energidepartementet

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg