Forskning: Solceller effektivt i nordiskt klimat

Solcellspanelerna på stallbyggnaden har en toppeffekt på 58 kW.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Fungerar verkligen solceller bra på våra nordliga breddgrader? Ja, vårt kyliga nordiska klimat är rentav idealiskt, menar ett forskningsinstitut i Norge. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Vårt kyliga klimat med långa vintrar kan förefalla som en nackdel när man överväger att installera solceller. Men nu visar en studie från det norska forskningsinstitutet SINTEF att det nordiska klimatet faktiskt kan vara idealiskt för solceller.

Låg temperatur ger bättre utbyte

Forskarna installerade solceller i klimatkammare, som vanligtvis används för materialtester. Under sollampor simulerades en rad förhållanden, och undersökningen visade att kalla temperaturer har en positiv inverkan på panelernas elproduktion. Det beror på att solcellerna får en mer fördelaktig arbetstemperatur. Under varmare förhållanden blir verkningsgraden däremot lägre.

– Vårt experiment visar att solceller fungerar väldigt väl under nordiska klimat- och väderförhållanden. Till detta visade beräkningar utförda av the European Technology and Innovation Platform PV att det från dag ett är ekonomiskt lönsamt att investera i solgenererad el, under förutsättning att du förbrukar den själv. Då utgår vi från en anläggning på 1MWp, och har räknat med att räntorna ligger kvar på sin nuvarande nivå, säger Eivind Johannes Øvrelid, forskningsledare vid SINTEF till Phys.org.

Solstrålningen lika bra vid regn

Undersökningen visar även att solstrålningen vintertid kan vara mycket intensiv, inte minst då den reflekteras mot ett snötäcke. Något som förvånade forskarna var hur väl solcellerna kunde hantera regn. Vid lätt nederbörd var resultaten väldigt bra.

– Solstrålarna passerade helt enkelt genom regnet. Det hade ingen inverkan på mängden av inkommande strålning. Samma sak hände när cellerna var täckta av ett islager, säger Eivind Johannes Øvrelid.

 

Källa: Phys.org[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg