Beteende gjorde skillnad i forskningsvillor

Forskningsvillor. Demonstationshus i Borås.
Foto av RISE

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Tekniken i lågenergihus måste anpassas för vanliga familjer. Det är en av slutsatserna från projektet NEED4B, som kartlagt energianvändningen i två nybyggda forskningsvillor. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Forskningsprojektet NEED4B startade år 2012 med bygget av två energieffektiva, prefabricerade enfamiljshus, en villa i Borås och en villa i Varberg. Villorna har uppförts av Derome Hus, i samarbete med forskningsinstitutet RISE.
– Fokus inom projektet har varit på energieffektivitet, lufttäthet och ett bra inomhusklimat, berättar Anders Carlsson, teknisk chef på Derome Hus.

Forskningsvillan i Borås har fått ge rum åt ”familjen Grankvist”, en fiktiv genomsnittsfamilj vars energianvändning simulerats och mätts. Liknande studier har gjorts i villan i Varberg, där en motsvarande verklig familj fått bo.
Villan i Borås visade sig ha en energianvändning på 18 kWh/m2 per år, vilket är tre gånger lägre än dagens energikrav (55 kWh/m2per år) för nybyggda småhus. Hos den riktiga familjen i Varberg uppmättes energianvändningen till 30 kWh/m2 per år.
– Under den första delen av mätperioden i Varberg upptäckte vi att energianvändningen var onormalt hög, vilket berodde på en felaktigt inställd ventilation. Detta justerades, men ändå drog huset i Varberg betydligt mer energi än motsvarande i Borås, säger Lisa Ossman, projektledare på RISE.

Att energianvändningen var högre hos den riktiga familjen berodde framför allt på familjens energibeteende.

– I projektet genomfördes intervjuer med familjen i Varberg och vi kunde då konstatera att det fanns ett vädringsbeteende som bidrog till den höga energianvändningen. När vi har räknat på det, så står den felaktiga inställningen och brukarbeteendet kopplat till ventilationen för hela 10 kWh/m2 per år i onödig energianvändning. Så om man räknar bort den onödiga energianvändningen är de båda husen fullt jämförbara, påpekar Lisa Ossman.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Projektet visar tydligt att det har varit en läroprocess för den verkliga familjen att förstå hur styrningen fungerar i de tekniska lösningarna i huset, menar Anders Carlsson på Derome Hus.
– Det gäller ju att de som bor i husen använder sig av den kapacitet som finns i de tekniska lösningarna och att man inte använder sig av tidigare invanda beteenden. Så här behöver vi och hela branschen verkligen jobba vidare för att öka förståelsen för handhavandet av tekniken hos de som bor i husen, så att man verkligen använder sig av den energieffektiva tekniken.

Forskningsvillan i Borås kommer nu när projektet är avslutat att användas som ett fullskalecentrum för forskning om framtidens boende.

– Projektet har gett oss oerhörd kunskap som kommer att vara vägledande för hur vi kan leva och bo klimatsmart – redan nu och i framtiden. De båda familjerna, både familjen Grankvist och den verkliga familjen, har starkt bidragit till viktig fakta kring lågenergihus, avslutar Lisa Ossman.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1516806079599{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

NEED4B

Bygget av de båda klimatsmarta prefabricerade trävillorna i Borås och Varberg har skett inom ramen för det EU-finansierade samarbetsprojektet NEED4B som startade 2012 och som avslutas nu i början av 2018. Projektet har gått ut på att stimulera byggnationen av energiekonomiska byggnader – bostäder, kontor och offentliga byggnader. Byggnaderna följdes sedan upp under två års tid för att säkerställa att målen nås. Alla byggnader har ett sammantaget mål att minska energianvändningen med drygt 60 % jämfört med dagens myndighetskrav. Övriga demonstrationsbyggnader finns i Belgien, Italien, Spanien och Turkiet.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg