Ursprungsmärkt el – ”rena bedrägeriet”

Elsäkerhet. Laddare tillhör de produkter som anmäls mest till Elsäkerhetsverket.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]”Ursprungsmärkt” invaggar elkunderna i tron att de kan välja vilken el de vill ha. I själva verket är ursprungsmärkning av el ett ”lagstadgat bedrägeri”, menar energidebattören Nils-Erik Nilsson. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I svensk lagstiftning finns sedan några år krav på att man skall ursprungsmärka el till konsumenterna. På basis av detta lanserar också de flesta elhandelsföretag möjlighet att köpa olika slags el enligt olika miljömärkningar, som till exempel ”ren vattenkraftel” och ”ren vindkraftel”

Men enligt Nils-Erik Nilsson, energidebattör och vice ordförande i Miljövänner för kärnkraft, innebär ursprungsmärkning ingen garanti att elkunderna får den el de valt.
”Det finns inte någon som helst teknisk metod att avgöra varifrån den el vi får kommer och än mindre att styra varifrån den skall komma. Detta innebär att vad vi än skriver i ett kontrakt med vår elleverantör är det exakt samma produkt vi får i våra eluttag”.
Elen som levereras till våra hem kommer helt enkelt från de kraftverk som för tillfället är i drift, konstaterar han:

”Det finns ingen möjlighet att avgöra och än mindre styra vilket kraftverk eller kraftslag som producerar den el just du får.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Enligt Nils-Erik Nilsson är den lagstadgade ursprungsmärkningen bara ett sätt att ”hålla igång en omfattande byråkrati”.

”Det gör elsystemet dyrare genom att man måste hålla reda på hur mycket el av olika slag som producerats i landet på årsbasis och sedan jämföra med alla kontrakt för att se om det under ett år faktiskt producerats så mycket av de olika kraftslagen att energiekvationen går ihop”.

Nilsson skriver vidare:
”Man bortser helt från att man i varje ögonblick måste producera lika mycket el som konsumeras, dvs. det måste alltid råda effektbalans, annars kommer nätet att stänga av sig själv. Men enligt den använda modellen kan man under en viss tid leverera hur mycket el som helst av ett visst slag även om inte ett enda kraftverk av det slaget är i drift, bara man producerar mer vid ett annat tillfälle när ingen har köpt det kraftslaget.”
”Hela systemet med ursprungsmärkning av el måste därför betraktas som ett lagstadgat bedrägeri”, avslutar Nils-Erik Nilsson.

Läs hela debattinlägget på Second Opinion[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg