Nya eldningsråd – tänd i toppen

Väl rätt eldstad.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Har du svårt att få fyr på veden i din kamin? Nu släpps nya eldningsråd som ska hjälpa oss att elda mer energi – och miljöklokt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar miljö, hälsa och plånbok kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.
Naturvårdsverket och Energimyndigheten går nu ut med nya eldningsråd för alla som har en eldstad i huset. Det mesta är välbekant, men tipset att man bör tända veden i toppen är kanske en nyhet?[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Innan du tänder brasan – förbered veden” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Om du har eldningsinstruktionerna i en manual eller liknande för din eldstad, se till att följa dessa. I övrigt är det bra att tänka på vilken ved och vilket tändmedel du använder.

Om du har en vedeldad kamin, spis eller ugn är det först och främst viktigt att den eldas med ved och inget annat. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen. Veden ska vara lagom torr, vilket innebär en fukthalt på 15-20 procent. Det finns fuktmätare att köpa för några hundralappar som man kan använda för att mäta fukthalt i vedträ med. Annars är en bra tumregel att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Under den tiden hinner vedens fukthalt reduceras från runt 50 procent som nyhuggen till runt 15-20 procent.

Ved som tas in för att eldas bör användas inom ett par veckor, annars kan den bli lite väl torr. Ett väldigt torrt vedträ som har en fukthalt under tio procent brinner upp fort och ger därmed lite mindre värme. Dessutom blir utsläppen av föroreningar som sot och kolväten högre när vedträn som är väldigt torra eldas.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Tändning av brasan” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]För att få bra fart på elden och minimera utsläppen är det bra att använda tändmedel. Antingen kan man använda braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar och annat som går att köpa i affär eller så kan man använda fint huggna vedträn. Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Använd inte tändvätska, främst för att det kan vara väldigt farligt ur brandsäkerhetssynpunkt, men det genererar även mer föroreningar.

 

När du staplar vedträna är det viktigt att du gör det på ett luftigt sätt. Ett bra sätt att göra det på är att lägga ett par större vedträn underst och sedan att lägga ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.

  1. Eldningsråd. Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå.Lägg ett par större vedträn underst och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant.
  2. Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna.

  3. Tänd på brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna. Stäng sedan igen luckan, men se till att lufttillförseln fortfarande är god.

Även om det kan ta en liten stund för brasan att ta sig så är vinsterna med att tända i toppen många. Gaserna som förångas från veden förbränns i stället för att spridas som föroreningar i luften, elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Justering av lufttillförseln” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Om du vill hålla brasan igång efter att veden brunnit upp och det bildats en glödbädd, fyll då på med två-tre vedträn. Lägg gärna vedträna i kors så att de ligger luftigt. När de nyinlagda vedträna tar sig är det bra att spjället är helt öppet för att sedan justera lufttillförseln lite när de har tagit sig ordentligt.

När flammorna är borta och det har bildats en glödbädd är det dags att fylla på med 2–3 vedträn. Lägg vedträna luftigt och gärna i kors. Ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Kolla röken” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Ett annat sätt att se ifall du eldar på ett bra sätt är att gå ut och titta på röken som kommer ur skorstenen. Om du eldar bra ska röken från skorstenen helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas. Om elden röken är gulaktig, svart eller grå är det dock ett tecken på att det kommer ut mycket luftföroreningar. I så fall kan det vara bra att rådfråga din sotare eller energi- och klimatrådgivare på din kommun vad det kan bero på.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Ta hand om askan” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Ta alltid kontakt med kommunen för att få besked om hur du lämpligen kan bli av med aska från vedeldning.

Har kommunen inga särskilda rekommendationer kan askan från vedeldning återföras dit varifrån veden kommit, det vill säga skogen, för att sluta kretsloppet, förutsatt att rena trädbränslen används. Se till att askan är ordentligt utbränd när den sprids och att den inte orsakar frätskador på huden, dammar eller smutsar ner för dig själv eller dina grannar. Ett alternativ kan vara att sprida mindre mängder aska i den egna trädgården, på gräsmattor och runt prydnadsbuskar, till exempel som en vårkalkning. Askan bör dock inte läggas på mark där livsmedel odlas.

Förvaring av aska bör göras i ett obrännbart kärl med lock och det är även viktigt att kärlet står på ett material som inte är brännbart eftersom kärlet kan bli mycket varmt.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg