Värmepump får skjuts av solen

Hybridsystemet HYSS

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]För husägare som vill sänka sina uppvärmningskostnader finns ett nytt alternativ på marknaden: hybridsystemet HYSS som maxar en värmepump med solvärme. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]På 1980- och 90-talen blev det populärt att installera termiska solfångare på taket, gärna i kombination med en biobränsleanläggning i pannrummet. Solfångaren stod för uppvärmningen av varmvattnet under sommarhalvåret, medan ved- eller pelletpannan täckte värmebehovet under vintern.

Idag använder vi i allt högre grad värmepumpar, som utan någon direkt skötsel levererar värme och varmvatten året runt. Men det går även att låta en värmepump drar nytta av tillförsel av solvärme. Det nya hybridsystemet HYSS (Hybrid Solar System), som utvecklats av företaget FreeEnergy, bygger på just denna princip.
– Det unika med HYSS är att vi integrerat solvärmetekniken i värmepumpen och anpassat värmepumpens funktion till solvärmens olika temperaturintervaller, så att hela värmesystemet blir mer effektivt, säger Lars Andrén, vd på FreeEnergy i Sverige.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Flera års produktutveckling” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Att värmepumpen blir mer energieffektiv beror dels på att solvärmen avlastar och minskar drifttiden av värmepumpen under sommarhalvåret, och dels på att solvärmen ökar värmepumpens brinetemperatur.
– Detta gör att årsvärmefaktorn, det så kallade SCOP-värdet, blir högre. I olika mätningar som gjorts kan vi se att SCOP uppgår till 5-7, vilket är ungefär dubbelt så högt som för en konventionell värmepump, säger Lars Andrén.

HYSS består av en frekvensstyrd värmepump som är anpassad för berg- eller markvärme, men som även kan användas som luft/vattenvärmepump i kombination med en kortare markslinga eller borrhål. Storleken på solfångarsystemet kan variera beroende på hur stort värme- och varmvattenbehov hushållet har.
– Den stora vinsten är att allt kommer förmonterat och ryms i ett skåp, så att installationen av värmepump och solfångare går smidigt. I systemet ingår också en mjukvara som gör det enkelt för husägaren att se hur uppvärmningen fungerar, till exempel via en smarttelefon eller uppkopplad dator.

HYSS började lanseras 2014, efter flera års produktutveckling och fälttester i Norge, Danmark och Sverige. Idag finns ett 50-tal anläggningar installerade, varav ett tiotal i svenska villor.
– Vi har arbetat med att bygga upp ett nätverk av återförsäljare och installatörer runt om i Skandinavien, tipsar Lars Andrén.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1512047886509{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så fungerar HYSS

Hyss – Hybrid Solar System – är byggd speciellt för samverkan med termiska solfångare. Tillsammans med ett nyutvecklat styrsystem drar värmepumpen fördel av solvärmens hela temperaturspann, från hög till låg temperatur. Solvärmen står under 4–6 månader för den största delen av värme- och tappvarmvattenbehovet. Under resterande del förvärmer solvärmen brinevätskan till värmepumpen. Solvärmen kan även återladda borrhål, markslingor eller någon annan form av värmelager.
HYSS är cirka 60 000-70 000 kr dyrare jämfört med en konventionell värmepump. Merkostnaden är främst relaterad till solvärmeutrustningen (solfångare, rör och styrteknik).
Läs mer om systemet på: www.free-energy.com/se

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg