Solcellspaket för husköpare

Nybyggt med solcellspaket
Foto av OBOS Sverige AB

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Småhustillverkarna har fått upp ögonen för solenergin – och inkluderar numera solcellspaket som tillval i husköpet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]TEMA NYBYGGT. Allt fler småhusföretag har börjat erbjuda nyckelfärdiga solcellspaket som ett tillval när du köper ett nytt hus. Solcellspaketen, som levereras av energiföretaget NIBE, finns för närvarande i fem olika grundstorlekar.
– Många husägare väljer gärna ett paket med antingen tio eller tjugo solcellspaneler. Det motsvarar en effekt på tre respektive sex kilowatt, vilket ger omkring 3000 respektive 6000 kilowattimmar el per år under rätt förhållanden, säger Richard Carlholmer, på Nibe.

En fördel med solcellspaketet är att det kan samköras med husets värmesystem på ett energismart sätt, framhåller Richard Carlholmer. De allra flesta nya hus värms upp med en eldriven frånluftsvärmepump, som i ett normalstort hushåll brukar förbruka omkring 6 000 kilowattimmar el per år.
– Med ett 3-kilowatts solcellspaket kan du i detta fall halvera värmepumpens elförbrukning under ett år. Har du ett 6-kilowattspaket täcker du i princip hela den årliga förbrukningen.

Solel och frånsluftsvärmepump i kombination
Diagrammet visar hur solcellerna reducerar elbehovet under ett år, när systemet samkörs med en frånluftsvärmepump. Illustration: NIBE

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]När du beställt ett solcellspaket till ditt nya hus färdigställs monteringen i samband med takläggningen. När solcellspanelerna är på plats kopplas systemet, via en växelriktare, in till husets elcentral av husföretagets elektriker.

Installationen avslutas med att ditt lokala elnätsbolag installerar en mätare, som både mäter solcellernas elproduktion och hushållets förbrukning. Denna installation är kostnadsfri.
– När allt är klart är det bara att luta sig tillbaka och låta solen göra jobbet![/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1505722898130{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Solceller

Med en nätansluten solcellsanläggning får du egen förnybar el till hushållet under de soliga timmarna på dygnet. Elproduktionen blir högst under sommarhalvåret och lägre på vintern.
Om du inte använder elen matas överskottet ut på det allmänna elnätet. Denna el kan du sälja till ett elhandelsföretag och samtidigt få skatteavdrag för, med 60 öre per kilowattimme.
Som privatperson kan du ansöka om statligt investeringsbidrag för din solcellsinstallation, alternativt rotavdrag. Det statliga bidraget är idag max 20 procent av totalkostnaden, medan rotavdraget är cirka 9 procent. Tänk på att bidragen inte kan kombineras.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

NIBES solcellspaket

Du kan välja mellan fem olika grundpaket: 3, 6, 9, 12 och 21 kW. De olika solcellspaketen kan även kompletteras med fler paneler för att exakt passa takets utseende.
Solcellspanelerna består av monokristallina kiselpaneler (”All black-paneler”) av PERC-teknik med en effekt på 295 Wp vardera.
För installation av solpanelerna bör taket ha en fri takyta med 27-45 graders lutning i väderstreck syd, öst eller väst.
Med webbtjänsten NIBE Uplink har du möjlighet att övervaka såväl solelen som värmesystemet via din smarttelefon, surfplatta eller uppkopplad dator.
Priset för ett 3-kilowattspaket ligger omkring 60 000-70 000 kr, inkl installation. Ett 6-kilowattspaket kostar kring 110 000-120 000 kr, inklusive installation.
Solcellsanläggningen beräknas ha en livslängd över 30 år och kan med rätt förutsättningar vara återbetald inom 8-11 år.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg