Skogsägare hämtar energi från solen

Skogsägare Rune Haraldsson framför sin solcellsanläggning.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Rune Haraldsson behöver inte längre oroa sig över elräkningarna på sin skogsgård i Småland. Han tillhör en växande skara av gröna näringsidkare som valt att satsa på solel.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Skogsägaren Rune Haraldsson har vant sig vid att förbipasserande bromsar in och kastar nyfikna blickar mot hans ladugård i Dölhult. Uppe på taket ryms en solcellsanläggning med 39 moduler i optimalt söderläge. Anläggningen, som har en total effekt på tio kilowatt, installerades i november 2015.
– Jag var först i bygden med att skaffa solceller, och en sådan nyhet väcker ju uppmärksamhet. Men idag ser man att det poppar upp nya anläggningar lite här och var i byarna omkring, så folk börjar nog vänja sig vid åsynen.

Rune tar hand om gården och skogsbruket på sin lediga tid, eftersom han till vardags bor och arbetar i Hyltebruk. Under vinterhalvåret ser han till att underhållsvärma gården med elvärme. Under ett normalår brukar elförbrukningen uppgå till omkring 18 000 kilowattimmar.
– Gårdens elförbrukning var det främsta skälet till att jag investerade i en solcellsanläggning. Den täcker drygt hälften av vårt årliga elbehov och kräver inget underhåll. Dessutom är det miljösnällt.

Solcellsanläggningen, som Rune beställde via ett elhandelsföretag, kostade 168 000 kronor inklusive montering. Dessförinnan hade han passat på att ansöka om statligt solcellsbidrag via länsstyrelsen. Stödet för näringsidkare uppgår till max 30 procent av investeringen.
– Det är lång kötid för handläggningen och jag var inte säker på att jag skulle få bidraget överhuvudtaget. Först ett halvår efter installationen blev ansökan beviljad, men då kändes det å andra sidan som en rejäl bonus.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Rune Haraldsson anläggning på 10 kW täcker drygt hälften av gårdens årliga elbehov.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Det ökade intresset för solel är ett faktum som inte bara märks på stalltaken i Småland. Solcellsexperten Sören Dahl, som tidigare varit energirådgivare på LRF, ser en stark uppgång för solenergi inom hela den gröna näringen.
– Priset för solcellsinstallationer har sjunkit till en nivå som gör investeringen ekonomiskt motiverad, inte minst för alla lantbrukare och markägare som har tillgång till ekonomibyggnader med stora takytor. Många väljer också att investera i större anläggningar, uppåt 30-40 kilowatt, vilket blir mer kostnadseffektivt, säger Sören Dahl.

Som solcellsägare får man dock räkna med att det tar tid innan investeringen lönar sig. Enligt Sören Dahl är det ofta rimligt att kalkylera med en återbetalningstid kring 15 år.
– Men det är många faktorer som styr kalkylen, till exempel hur mycket el anläggningen levererar och hur mycket el man använder respektive säljer. Man får också vara beredd på att det kommer nya politiska beslut om skatteregler och subventioner som påverkar villkoren för solel.

Rune Haraldsson har idag möjlighet att sälja den el som matas ut på det allmänna elnätet och som inte förbrukas på gården. Under sommarmånaderna är produktionen som högst och då blir det ofta ett överskott från anläggningen.
– Det handlar inte om några stora summor, men det gör det roligare att titta på elräkningarna. Dessutom ger produktionen ursprungsgarantier som jag kan sälja och jag får även lite ersättning av elnätsägaren för att jag matar ut förnybar el.

Rune räknar med att solcellsanläggningen bör fungera i över 30 år och att den ska kunna fortsätta ge uppemot 10 000 kilowattimmar årligen.

– Om jag får råd kan jag rentav tänka mig att utöka anläggningen lite grann. Det finns ju utrymme för fler paneler, säger han och blickar upp mot det solbelysta ladugårdstaket.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1504708736206{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Solel för näringsidkare


Som näringsidkare har du möjlighet att söka statligt investeringsbidrag för 30 procent av den totala investeringskostnaden. Ansökan görs hos länsstyrelsen i ditt län.
Väljer du att bli mikroproducent, som ofta är mest fördelaktigt, kan du få skattereduktion för producerat överskott med 60 öre/kWh. Du kan även teckna ett avtal med ett elhandelsföretag för att sälja överskottsel som inte förbrukas i verksamheten.
Kravet för att bli mikroproducent är att huvudsäkringen, som anläggningen kopplas till, får vara max 100 ampere. Din anläggning bör inte heller på årlig basis leverera mer el än vad verksamheten förbrukar.
Som näringsidkare har du möjlighet att göra avdrag för investeringen, så att resultatet från solcellerna syns direkt i bokslutet.
Hos Energimyndigheten kan du ansöka om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier för din elproduktion och sedan sälja dessa till ett elhandelsföretag. Priset på elcertifikat och ursprungsgarantier styrs av elmarknaden.
Ditt elnätsbolag betalar även nätersättning, (även kallad nätnytta) för förnybar el som matas från din anläggning ut på nätet. Ersättningen brukar ligga kring 5 öre per kWh.

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg