Nybyggt – ett energiklokt val

Nybyggt. Energikrav för nya hus kan skärpas.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Ett nybyggt hus är en stor investering – men i fråga om driftskostnader är det en god affär. Nu satsar småhusbranschen på att bygga hus som både är energikloka och plånboksvänliga.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]TEMA NYBYGGT. Dagens moderna villor är betydligt energisnålare än de villor som byggdes förr i tiden. Nya byggmetoder och ny energiteknik har gjort det möjligt att minska energianvändningen och därmed boendekostnaderna rejält.

Samtidigt har byggbranschen en blåslampa på sig – i form av Boverkets byggregler (BBR) som ställer specifika krav på hur hög energiförbrukning och hur stort effektuttag nybyggda hus får ha i olika delar av landet.
– Småhustillverkarna har utvecklat byggsystem som är så pass energieffektiva att husen uppfyller kraven i BBR, i vissa fall med god marginal. Samtidigt kan man som husköpare ofta välja tillvalslösningar som minskar energiförbrukningen ännu mer, säger Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på TMF, Trä- och möbelföretagen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Frånluftsvärmepumpar dominerar” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Husets boyta och uppvärmningssätt är viktiga faktorer för anpassningen till energikraven. Många nytillverkade villor av mindre eller normalstor modell har ett värme- och ventilationssystem baserat på en frånluftsvärmepump.
– Det har kommit en ny generation av frånluftsvärmepumpar som både är effektiva och förhållandevis billiga att installera, vilket är ett skäl till att de fått ett så stort genomslag på marknaden.
I ett större hus kan du dock behöva ett uppvärmningssystem som har högre kapacitet. I detta fall väljer man ofta en mark- eller bergvärmepump.
– Med ett sådant system har du större möjligheter att täcka framtida elbehov, till exempel om du ska anlägga en pool eller ett uppvärmt uterum.

Många husleverantörer erbjuder idag också solcellspaket som tillval för ett nybyggt hus. Det går även att spara energi på ventilationen med ett fläktstyrt FTX-system, som förvärmer friskluften till huset med hjälp av värmen i den utgående ventilationsluften.
– Om huset inte har ventilation baserat på en frånluftsvärmepump, utan istället bergvärme eller fjärrvärme, så är FTX-system ett bra energieffektivt komplement.

”Om vi klarar att bygga energisnålt för en rimlig kostnad skulle intresset öka för att bo i ett lågenergihus.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Energikrav anpassas efter nära-nollhus ” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

Energikraven för nybyggda hus kan komma att skärpas framöver. En anledning är att Sverige ska följa ett EU-direktiv som fastslår att alla nya byggnader i Europa, från och med 2021, ska vara ”nära nollenergihus”.
– Vissa delar av direktivet har redan införts i BBR, men däremot har själva energikraven hittills inte ändrats, säger Anders Rosenkilde.

Enligt ett preliminärt förslag från Boverket föreslås en skärpning för nybyggda hus med 30 procents lägre energianvändning jämfört med nuvarande krav.
– Ett sådant krav skulle främst påverka tekniklösningarna i mindre hus, till exempel i enplansvillor, som oftast har högre energianvändning per kvadratmeter.

Inom småhusbranschen försöker man idag utveckla industriella metoder för att bygga mer energieffektivt – på ett billigt sätt. Bland annat pågår sådana försök i utvecklingsprojektet BeSmå (”Innovationskluster för energieffektiva småhus”), som drivs med stöd av Energimyndigheten.
– Det är idag inga svårigheter att bygga hus med riktigt låg energiförbrukning. Problemet är att merkostnaderna och slutpriset oftast hamnar på en nivå som en vanlig konsument inte har råd med. Om vi klarar att bygga energisnålt för en rimlig kostnad kommer husköparnas intresse väsentligt öka och allt fler skulle då välja att bo i ett lågenergihus.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1505722898130{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Energikrav för småhus

I Boverkets byggregler (BBR) ställs ett övergripande krav som innebär att byggnaden bara får använda ett visst antal kilowattimmar (kWh) primärenergi per kvadratmeter och år. Primärenergin kan t ex bestå av el, fjärrvärme eller biobränsle.
Kraven är anpassade efter var bostaden ligger (klimatzon) och hur bostaden värms upp. För eluppvärmda villor gäller sedan 2016 följande krav:

Klimatzon 1: (Norra Sverige) 95 kWh/kvm/år.
Klimatzon 2: (Mellersta Sverige) 75 kWh/kvm/år.
Klimatzon 3: (Södra Sverige) 55 kWh/kvm/år.
Klimatzon 4: (Södra Sveriges kustlän, inkl Göteborgsområdet) 50 kWh/kvm/år.

Läs mer om Boverkets genomförande av regler för nära-nollenergihus

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg