De valde hus med gröna lösningar

Gröna lösningar. Linné Solberg har byggt nytt hus med solceller som tillval.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Linnéa och Carl-Johan har satsat på både solceller och smarta hem-teknik i sitt nybyggda hus i Bohuslän. ”Som husägare vill vi ta ansvar och bidra till en bättre miljö”, säger Linnéa.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]TEMA NYBYGGT. Förra vintern satt de i sin lägenhet i Göteborg och bläddrade i ett dussin olika huskataloger. Nu har Linnéa Solberg och hennes sambo Carl-Johan Nolmark förverkligat sin dröm och flyttat in i en nybyggd 1,5-plansvilla på Skaftölandet i Bohuslän.
– Det har varit en omtumlande tid med många beslut och prioriteringar på vägen till målet, summerar Linnéa.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Husdrömmarna väcktes i samband med att Carl-Johan fick ett nytt jobb i Lysekil.
– Vi började först leta efter befintliga hus som var till salu i trakten. Men ganska snart insåg vi att vi likaväl kunde bygga ett nytt hus för ungefär samma budget. Då skulle vi också kunna få ett boende vi själva valt och som passade exakt med våra önskemål.

”Om alla husägare hade satsat på solceller skulle det göra en stor skillnad”

Under våren 2016 upptäckte paret en fristående tomt som skulle säljas, alldeles i närheten av den idylliska kustorten Fiskebäckskil.
– Vi blev genast förtjusta i läget och bestämde oss för att det var här vi ville bo.
Nu återstod det att hitta ett lämpligt hus för tomten. Linnéa och Carl-Johan beställde kataloger från fjorton olika husleverantörer. De jämförde modeller och planlösningar, men tittade också på olika tillval för huset.
– Redan på ett tidigt stadium hade vi pratat om möjligheten att satsa på solceller och smarta hem-funktioner. Vi letade efter sådana erbjudanden och hittade en leverantör som just lanserat ett ”gröna hem-paket” som vi tyckte lät riktigt bra.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Miljökloka val i vardagen” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Att använda energismart teknik och producera egen förnybar el är exempel på hur man som husägare kan göra aktiva val som bidrar till en bättre miljö, framhåller Linnéa.
– Vi försöker göra vad vi kan för att minska vår miljöpåverkan i vardagen, och det är en viktig anledning till att vi valde de här lösningarna. Om alla husägare hade satsat på solceller skulle det göra en stor skillnad för energiläget, men det skulle också gynna utvecklingen av ny miljövänlig teknik. Så vi ser det här som vår möjlighet att bidra.

Gröna lösningar. Linné Solberg har byggt nytt hus med solceller som tillval.
Linnéa trivs med sitt nya hus – och dess ”gröna lösningar”. Foto: Privat

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Linnéa och Carl-Johan flyttade in i oktober, ungefär ett år efter att bygglovet blev beviljat. De upplever sitt nya hus som både rymligt, praktiskt och komfortabelt. Dessutom har de tillgång till smarta funktioner via ett inbyggt system, som gör det möjligt att styra apparatur som belysning, larm och uppvärmning via en mobilapp eller uppkopplad dator.
– Systemet kan byggas ut så att man kan styra väldigt många olika funktioner i huset, men hittills har vi inte hunnit testa det så mycket. Vi har haft fullt upp med att packa upp flyttkartongerna![/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Gratis energi från solen” font_container=”tag:h2|font_size:18|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Solcellspanelerna på taket har just kopplats in på elsystemet. Anläggningen består av tio paneler med en total effekt på tre kilowatt. Panelerna ligger i rakt söderläge och bör, lågt räknat, ”kunna ge 2500 kilowattimmar el per år”.
– Vi har ganska många soltimmar här i kustområdet. Och även om det varit typiskt höstväder sedan vi flyttade in, kan vi se på mätaren att produktionen är i gång.

Linnéa och Carl-Johan har haft lite funderingar på att kunna lagra solelen i ett batterisystem, men de bedömde ganska snabbt att en sådan investering skulle bli alltför dyr.
– Vi har ju möjlighet att sälja el om det blir ett överskott, så nästa steg är att hitta ett elhandelsföretag som vi kan skriva avtal med.

De framtida elräkningarna lär knappast bli betungande, konstaterar Linnéa. Huset värms med en effektiv frånluftsvärmepump, samtidigt som solcellerna bidrar med el under den ljusa delen av året.
– Eftersom huset har stora glasytor mot söder får vi också en hel del extravärme – alldeles gratis från solen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1472826604557{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1511793233778{background-color: #a4f2ef !important;}”]
LB_hus logo

LB-Hus är ett varumärke inom Svensk Husproduktion AB, med säte i skånska Bromölla. Kärnverksamheten är densamma idag som då LB-Hus grundades – att bygga nyckelfärdiga hus på totalentreprenad. Vi är en av landets ledande husleverantörer och har byggt fler än 43 000 hem sedan starten år 1957.

Vi äger Skandinaviens modernaste husproduktionsanläggning, där vi bygger hus med hantverksmässig prägel i optimerad industriell miljö. Utöver styckehus till privatpersoner, utför vi projekt och stomleveranser till professionella beställare och exploatörer.

www.lbhus.se
info@lbhus.se
tel: 0456-455 00

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg