Självförsörjande villa i norrländskt klimat

Självförsörjande villa. Zero Sun Project ska visa att det går att driva en villa med egen energi även i norrländskt klimat.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]I vintermörka Norrland påbörjas snart bygget av en modern villa som ska bli självförsörjande på energi – främst tack vare solens hjälp.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]På blienergiklok.se har vi tidigare berättat om projektet ”Hus utan sladd”. Det är en nybyggd villa i Sigtuna som rymmer ett avancerat off grid-system. Det vill säga ett eget system som genererar el, värme och vatten, oberoende av det allmänna ledningsnätet.

Nu ska en liknande villa byggas, men denna gång ska den placeras i Norrland. Närmare bestämt på en camping i Skellefteå.
Bakom projektet, kallat Zero Sun Project, står det lokala energibolaget Skellefteå Kraft.

– När förutsättningarna är som sämst i Skellefteå kan det vara så lite som noll soltimmar, mörkt och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg, chef affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Huset – som byggs i samarbete med tillverkaren A-hus – är i stort sett en vanlig villa på 150 kvadratmeter. Villan ska vara bortkopplad från såväl elnätet som fjärrvärmenätet och ha egen energiförsörjning som regleras via ett teknikrum i garaget. Där ska energin automatiskt omvandlas i olika former helt utifrån husets aktuella energibalans.

Systemet är framtaget i nära samarbete med uppfinnaren Hans Olof Nilsson som själv byggt ett uppmärksammat självförsörjande hus i Göteborg. I villans självförsörjande energisystem ingår bland annat solceller, batterier, vätgas och bränsleceller. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern.

Byggstart är planerad i december 2017 och villan beräknas stå klar i juni 2018. Därefter kommer det vara öppet för besökare som vill boka in sig att bo i huset.

– Det här är ett levande experiment och vi vill involvera så många som möjligt. I slutändan handlar det också om att vi vill göra soltekniken tillgänglig för fler, säger Christoffer Svanberg.

Regeringens mål är att Sverige ska ha 100 procent förnybar energiproduktion till år 2040. Den samlade effekten om nära 10 000 miljoner kilowatt från kärnkraften ska fasas ut. Det kräver ökad effekt i vattenkraften, parallellt med att sol och vind byggs ut ytterligare.

– Vi vågar testa outforskade vägar och nya smarta tekniska lösningar för att kunna nyttja förnybar energi på innovativa sätt, säger Christoffer Svanberg. Framtidens energimarknad kommer inte se ut som den gör idag och det vill vi visa med huset i vårt Zero Sun Project, avslutar han.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1508768532542{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Zero Sun Project

Med start i december börjar Skellefteå Kraft, i samarbete med A-hus, bygga en modern villa på 150 kvm som ska frikopplas från elnätet och vara helt självförsörjande på solkraft. Villan som anpassas efter ett klimat i norra Sverige, med ojämnt fördelade soltimmar och mörka vintrar, är unik i sitt slag. Med projektet vill Skellefteå Kraft visa ”att solkraften är en av framtidens viktigaste förnybara kraftkällor, även i norr”. ”Zero Sun Project är ett öppet experiment kring allt som rör solenergi i nordiskt klimat och kommer involvera både experter, sakkunniga och allmänheten och kommer inom kort att kunna följas via våra egna kanaler. I juni 2018 beräknas villan stå färdig på Vitberget.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg