Solvärme håller kolonistugan fräsch

Kolonistugan har luftsolfångare på taket.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Liselott och hennes man har goda skäl att njuta av solskenet på sin kolonilott. De har installerat en solfångare som bidrar med såväl gratis värme som frisk luft inne i stugan. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Liselott Jakob och hennes man Bo bor i en lägenhet i Limhamn. Men de tillbringar nästan lika mycket tid om året på sin kolonilott i Mossängens sommarstad, någon mil därifrån.
– Vi bor här nästan halva året, från valborg till slutet av september, berättar Liselott.

Kolonilotten köpte de för åtta år sedan – och mycket har hänt sedan dess. Stugan, som härrör från 1954, har renoverats och försetts med ett extra sovrum, nytt kök och toalett. Dessutom har de byggt till en inglasad veranda och även satt upp en liten friggebod i kanten av trädgården för att kunna hysa övernattande gäster.
– När vi flyttade hit var det rätt omodernt, det fanns bara tillgång till kallvatten. Nu har vi dragit in el, vatten och avlopp och lever precis som i ett modernt fritidshus.

Luftsolfångare på kolonistugan.
Luftsolfångaren blåser in varmluft i stugan, även när vädret är lite molnigt. Foto: Lars Bärtås

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Vattnet stängs av i oktober, men elvärmen får vara på under vinterhalvåret. Det kostar en slant att underhållsvärma stugan och med hushållselen inräknat brukar förbrukningen hamna kring 4000 kilowattimmar om året. Men det kunde blivit ännu högre räkningar om de inte hade satt upp en liten svart ”låda” på taket.

”Det är smidigt eftersom systemet sköter sig självt, samtidigt som värmen är gratis.”

”Lådan”, som väcker en del nyfikenhet i koloniområdet, är i själva verket en Solarventi luftsolfångare som ventilerar stugan med soluppvärmd luft.
– Vi läste om solfångaren i en tidning och tyckte att det kunde vara ett bra hjälpmedel för att slippa den fuktiga luften inomhus. Tidigare när vi kom hit på våren var det ofta instängt och unket, men nu upplever vi inte längre det problemet.
Solfångaren består av en värmeabsorberande panel med lufthål på baksidan. När solen lyser på panelen startar en fläkt som blåser in den uppvärmda luften i stugan via ett rör i taket. Det krävs ingen el, istället drivs fläkten av en inbyggd solcell.

– Det är smidigt eftersom systemet sköter sig självt, samtidigt som värmen är gratis, säger Liselott.

Solfångaren kan regleras automatiskt med en termostat så att den bara arbetar upp till en viss, förinställd temperatur. Det är praktiskt under sommarhalvåret då det annars kan bli för varmt inne i rummen, säger Liselott.
– När vi är här är solfångaren mest igång under våren och tidigt på hösten. Men även vissa sommardagar kan det ju vara lite kyligt, och då är det skönt med lite tillskottsvärme.

Inne i kolonistugan finns en regulator med termostat som styr luftflöde och temperatur.
Med regulatorn styr man luftsolfångarens drift, ungefär som ett element med önskad temperatur.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Liselott och Bo betalade cirka 9000 kronor för solfångaren och monteringsutrustningen. Det krävdes en del jobb med att såga hål i taket, förankra systemet och få det snyggt med tilluftsventilen i vardagsrummet.
– Bo och vår son lyckades greja det tillsammans.

Liselott och Bo är inte ensamma om att satsa på solenergin. I koloniområdet finns några stugägare till som gjort liknande installationer.
– Vi märker att intresset ökar. Det är många som stannar till och frågar hur det fungerar. Vi brukar svara att det ”funkar alldeles utmärkt”![/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1505722898130{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Luftsolfångare

Användning: Luftsolfångaren, även kallad solventilator, används främst för att öka ventilationen och driva bort fuktig luft ur stugan. Solfångaren brukar ge ett värmetillskott, men kan också regleras för luftkonditionering sommartid med hjälp av en kompletterande fläkt på norrgaveln.

Så funkar det: Solfångaren placeras i skuggfritt söderläge och monteras med en luftsluss i taket eller på ytterväggen. Färdiga solfångarpaket är försedda med en solcellsstyrd fläkt och en termostat som automatiskt startar och stänger av fläkten efter inställd temperatur. Ingen el behövs för driften.

Installation: Ett gör-det-själv jobb, om du är händig.

Prisnivå: från 3000 kr och uppåt, beroende på dimension.

Tänk på! För optimalt utbyte är det viktigt att solfångaren är rätt placerad och har rätt kapacitet i förhållande till det utrymme som ska ventileras.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1472826604557{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text css=”.vc_custom_1507709429720{background-color: #a4f2ef !important;}”]
Hrealex logga
Bra ventilation – Bättre hälsa!

Heralex AB är återförsäljare av marknadens ledande ventilationslösningar.
Vi erbjuder bl a SolarVenti Luftsolfångare – den perfekta lösningen för att skapa ett bra inomhusklimat, ventilation, avfuktning och värme.
Medlemmar i Koloniträdgårdsförbundet har 10% rabatt!
www.heralex.se
Tel: 0708-20 54 98
info@heralex.se

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg