Solelen blir snyggare

Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Solcellsanläggningar ska inte bara ge el – de bör helst också vara estetiskt tilltalande. Nu ökar efterfrågan och utbudet av integrerade solenergisystem.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Tekniken med integrerad solenergi är på snabb frammarsch och idag kan en husägare som vill byta tak välja att använda solpaneler som takbeklädnad istället för traditionella takpannor.

– Tekniken med byggnadsanpassade solceller är på gång i Sverige. Främst förekommer det på större byggnader i offentlig miljö, men det görs även allt fler installationer hos enskilda husägare, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Solelen blir snyggare. Solcellstaket Solitek Solrif
Solcellstaket Solitek Solrif. Foto: Measol.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Ett svenskt företag som nischat sig mot takintegrerade solceller är Measol, som levererar det patenterade systemet Solitek Solrif. Systemet består av så kallade glas/glasmoduler med monokristallina kiselsolceller som laminerats mellan två skikt av härdat glas, likt en bilruta. Modulerna omges av svarta aluminiumramar och fästs ihop med gummilist för att ge ett mer diskret och enhetligt utseende på taket.
– De flesta system vi hittills levererat har husägarna själva låtit montera, så installationsmässigt är det inga svårigheter alls. Man skruvar ihop systemet ovanpå bärläkten med krokar, enligt samma princip som en vanlig taktäckning med ventilerande luftspalt under, säger Marcus Nylund, solcellsexpert på Measol.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

”För många husägare är det inte längre priset som är hindret, utan snarare utseendet på solcellsanläggningen.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Om du vill producera el, men föredrar utseendet hos vanliga takpannor finns det numera också ett alternativ – solcellspannor. Ett svenskt företag som satsat på nischen är Soltech Energy. Företaget lanserade i höstas produkten ShingEl, en takpanna med inbyggda tunnfilmssolceller. ShingEl-pannorna har bland annat installerats på ett parhus i den nybyggda stadsdelen Vallastaden i Linköping, i samarbete med Myresjöhus.

Solcellstak med Shing-Elpannor.
Solcellstak med Shing-Elpannor. Foto: Soltech Energy.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Soltech Energy var tidigt ute med att lansera ett solvärmesystem med takpannor i glas. Men numera har man lämnat tekniken med solvärme och istället inriktat sig helt på ”estetiskt tilltalande lösningar” för solel.

– Den estetiska faktorn kommer få en allt viktigare betydelse för privatpersoners vilja att investera i solel. För många husägare är det inte längre priset som är hindret, utan snarare utseendet på solcellsanläggningen. Man vill ha ett snyggt tak och då duger det inte med vanliga solcellspaneler, säger Stefan Ölander på Soltech Energy.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg