Jörgen först i Sverige med solpannor

Solpannor.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Villaägaren Jörgen Strandberg producerar egen el med en ”osynlig” solcellsanläggning på taket. Solcellerna är nämligen diskret inbyggda i de nya takpannorna. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Teknikutvecklingen inom solenergi går snabbt framåt och idag talas det allt mer om integrerade lösningar i husfasader och tak. Hos halmstadsbon Jörgen Strandberg finns exempel på den allra senaste tekniken.

Hans villa, som är byggd 1970, har ett nylagt tak med släta svarta betongpannor. På ena sidan av taket, som vetter mot öst-väst, har samtliga pannor ett inbyggt skikt med kiselsolceller som genererar förnybar el under dygnets ljusa timmar.
– Jag brukar hålla koll på elproduktionen via mobilen och kan se att solpannorna ger bra utbyte även i disigt och molnigt väder, säger Jörgen.

Att Jörgen skulle bli den förste villaägaren i Sverige som har ett tak med solpannor hade han knappast föreställt sig när han för två år sedan började planera för en takomläggning.
– Jag hade märkt att det ursprungliga underlagstaket, som bestod av plyfaplattor, börjat bågna och suga åt sig fukt. När jag insåg att taket behövde bytas tyckte jag att det kunde vara ett bra tillfälle att också installera solceller.

Frågan var bara hur det skulle se ut? Att lägga solpaneler ovanpå nya takpannor var inte optimalt, tyckte han.
– Det känns ju som ”kaka på kaka” och hade inte heller blivit särskilt snyggt.

Solpannorna liknar vanliga, släta takpannor - men har ett ytskikt med inbyggda solceller. Foto: Lars Bärtås
Solpannorna liknar vanliga, släta takpannor – men har ett extra ytskikt med inbyggda solceller. Foto: Lars Bärtås

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Hittade ett estetiskt alternativ” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Jörgen började fundera på ett annat alternativ och tog kontakt med Nyedal Solenergi, en lokal leverantör som arbetar med integrerad solenergiteknik. Först diskuterade han möjligheten att lägga ett nytt tak med konventionella solpaneler som taktäckning. Men sen kom företaget med ett annat förslag. De erbjöd ett system med solcellspannor som företaget skulle börja lansera i Sverige.
– Det kändes som ett ännu bättre alternativ, inte minst ur estetisk synpunkt. Så jag bestämde mig för det och beställde en totalentreprenad där det också ingick bra garantivillkor.

”Kan man välja takpannor som både är snygga och levererar el så blir ju det alternativet extra intressant.”

Jörgen Strandbergs solcellstak monterades färdigt i augusti förra året. Taket rymmer 600 solpannor med en toppeffekt på vardera 15 watt och har hittills, efter drygt ett års drift, levererat cirka 8.000 kilowattimmar. Jörgen räknar med att det tar rätt många år innan investeringen går med plus.
– Å andra sidan skulle ett tak med vanliga pannor aldrig betalat sig, det hade enbart varit en kostnad. Nu har jag istället ett tak som både sänker mina elräkningar och gör nytta för miljön.

Jörgen värmer sin 70-talsvilla med direktverkande el och förutom att minska elkostnaderna kan han under sommarhalvåret sälja överskottsproduktion från solpannorna till ett elhandelsföretag. Han får också skattereduktion med 60 öre per kilowattimme, samt en mindre slant i nätersättning för att han levererar förnybar el till nätägaren.
– Med tanke på att överskottselen matas ut i det närliggande nätet kommer det också grannarna till del. På så vis gör mitt solcellstak extra nytta.

I Jörgens garage finns växelriktaren som omvandlar elen från solpannorna till växelström.
I Jörgens garage finns växelriktaren som omvandlar elen från solpannorna till växelström. Foto: Lars Bärtås

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Solcellstaket väcker intresse” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Jörgens nya tak har väckt en hel del intresse hos både grannar, vänner och arbetskolleger, berättar han. Vad tycker de då om resultatet?
– Ja, de ser ju att taket är nytt och fint. Men det går ju inte se själva solcellerna, såvida man inte klättrar upp och granskar pannorna på nära håll. Det är precis så det ska vara, tycker jag.

Jörgen har nu ”fått sällskap” av en ytterligare villaägare i Halmstad som låtit installera solpannor på sitt tak. Och mycket talar för att tekniken kommer att spridas till många fler villaområden runt om i Sverige, tror han.
– Det är ju många som förr eller senare behöver byta tak, och kan man då välja takpannor som både är snygga och levererar el så blir ju det alternativet extra intressant.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1505722898130{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Solpannan

• Solpannan är en slät takpanna i tegel eller betong som förses monokristallina solceller, ingjutna i ett specialbehandlat härdigt ytskikt.
• Designmässigt matchas solpannorna med standardiserade tegel- eller betongpannor, så att de kan kombineras på ett tak med motsvarande vanliga pannor.
• Vid installation kopplas solpannorna ihop med varandra, enligt samma princip som vanliga solcellspaneler, och elen matas till en konventionell växelriktare.
• Effekten på en solcellspanna är 15 watt, vilket motsvarar drygt 150 watt per kvadratmeter.
• Prisnivån för solcellspannor är cirka 15-30 procent högre jämfört med konventionella solpaneler.
• Prisnivå för omläggning av tak (exempelvilla):
Omläggning med pannor utan solceller: 140 000 kr (efter rot-avdrag). Räntekostnad ca 8400 kr/år
Omläggning med solpannor: 280 000 kr (efter bidrag) Räntekostnad (minus elproduktion) ca 7300 kr/år.
Solcellstaket beräknas gå med plus efter ca 20 år.
• I Sverige tillverkas solpannan av Nyedal Solenergi i en fabrik i Halmstad. Produkten har utvecklats och testats under flera år i England där hittills ett 30-tal installationer har gjorts.

 

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1472826604557{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text css=”.vc_custom_1506427727493{background-color: #a4f2ef !important;}”]
NS_logo
Nyedal Solenergi är ett familjeföretag med huvudkontor i Halmstad. Företaget erbjuder innovativa lösningar på solcellsmarknaden och vann Miljöpriset 2015.

www.nyedalsolenergi.se
web@nyedalsolenergi.se

Halmstad: 035-44089
Stockholm: 08-7732970

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg