Västsverige tar in mest solcellsbidrag

Momsen bort. Nu blir det enklare att producera egen el med solceller

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Intresset för elnätsanslutna solceller ökar i Sverige. Mest solcellsbidrag delas ut till Västra Götaland som hittills fått drygt 34 miljoner under 2017. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]– Vi är en av de största regionerna och det finns ett intresse särskilt på Västkusten. På Orust och Tjörn började de redan på 80-talet med att sätta upp solfångare för varmvatten och värme, säger Roger Fredriksson, energi och klimatrådgivare i Dalslandskommunerna och Vänersborg.

Med ett nätanslutet solcellssystem kan man producera sin egen el och sälja elen till andra via elnätet. Roger Fredriksson menar att man får tillbaka sina investerade pengar på tio år.

– Har man 100 000 kronor och lägger dem på taket istället för på ett bankkonto, så får man tillbaka ungefär 8-10 000 tillbaka varje år. Den räntan ger ju inte bankerna.

Men om man vill säkra sig mot elavbrott går det inte att koppla sin solel till elnätet. Då måste man ha ett batteri i huset. Men Roger Fredriksson tror att det kommer.

– Troligtvis blir det så att man kommer att ladda sina bilar med batteri i framtiden. Då har man ju batterier hemma och man blir fri från nätet. I alla fall större delen av året, säger Roger Fredriksson.

Västra Götaland får mest statliga bidrag i landet för att installera solceller. Pengar som går till både privatpersoner och företag. Och det kan bli mer. Staten har ytterligare 165 miljoner kronor att fördela till olika regioner, beroende på hur många ansökningar som kommer in.

Källa: Sverige Radio Väst[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg