Stopp för oljepannor i norska hem

Oljepannor. Nu blir det förbud mot att värma hus med olja i Norge.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Norge kan bli först i världen med att införa ett förbud mot att värma hus med fossil olja. Norska villaägare måste byta ut sina oljepannor före 2020. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Bakgrunden är att Norge har svårt att få ner sina utsläpp av klimatstörande gaser, som koldioxid, främst på grund av landets stora utvinning av olja och gas. I Norge har utsläppen ökat med 3 procent sedan 1990, medan de i Sverige har minskat med 25 procent under samma period.

Nu har de norska villaägarna bara drygt två år på sig att byta innan förbudet träder i kraft. Uppemot 80 000 villor i Norge fick sin värme från en oljepanna år 2012. Samma sak gäller också i drygt 20 000 andra oljevärmda byggnader som inte är bostäder.

Norge har ungefär dubbelt så många oljeeldade bostäder som Sverige. 2014 var det runt 2 procent av de svenska villorna, 38 000 stycken, som värmdes helt eller delvis med olja, enligt Energimyndigheten.

Källa: SR[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg