Energiinnovativa byggprojekt visas upp

Byggprojekt. Solallén i Växjö
Foto av Skanska

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Fem innovativa, svenska byggprojekt kommer representera Sverige på världskonferensen World Sustainable Built Environment 2017 i Hong Kong i juni. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Sweden Green Building Council har under våren arrangerat en tävling för att utse några av de bästa hållbara projekten i Sverige och nu har juryn utsett vinnarna som kommer presenteras på världens största konferens om hållbart samhällsbyggande, WSBE17.

Det blir IKEA:s nya kontor Hubhult i Malmö, Lidls nya butik i Växjö, radhuskvarteret Solallén i Växjö och flerbostadshusen Greenhouse Augustenborg i Malmö och Brf Viva i Göteborg som kommer få presentera sig för den internationella publiken i Hong Kong.

Den 7 juni håller SGBC i en session på WSBE17 där projekten visar upp sitt arbete och informerar om hur hållbarhetsarbetet genomförts. Även stadsutvecklingsprojekt som c/o city, Citylab Action och Decode presenteras på sessionen.

Radhuskvarteret Solallén, som representeras på konferensen, är byggföretaget Skanskas hittills grönaste bostadsprojekt och har certifierats enligt Svanen. Solallén är de första ”netto nollenergibostäderna” i Sverige vilket innebär att de genererar mer förnybar energi än vad de förbrukar på årsbasis.

Byggnaderna i Solallén har ett mycket lågt energibehov genom ett välisolerat tätt klimatskal, solceller på taken och bergvärme, som gör att kostnaderna för uppvärmning hålls nere. Bergvärmesystemet kan även förse husen med kyla utan att energibehovet ökar.

– Bostadsrättsföreningen får under flera månader om året en minusräkning. Det innebär mer pengar tillbaka från elleverantören för försäljningen av solel, jämfört med elen som hushållen köper. Det skapar entusiasm och engagemang för hållbarhetsfrågorna bland våra bostadsägare, berättar Johan Gerklev hållbarhetschef på Skanska Sverige..

Lägenheterna har individuell mätning av förbrukning av värme, varmvatten och hushållsel. De boende kan därmed vara med och minska sin boendekostnad genom att minska sin energianvändning.

Läs mer om SBE17 [/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Byggstart för plusenergihus” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left”][vc_column_text]I Sverige fortsätter även satsningar på att bygga så kallade plusenergienergihus.

Om ett par år kan till exempel Stockholm stoltsera med sina första flerfamiljshus som genererar mer energi än de gör av med. Bygget av två plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden har dragit igång.

De två husen med sammanlagt 43 lägenheter kommer att nå plusenergistatus med hjälp av solceller, eget vindkraftverk, bergvärme, högeffektiv isolering och återvinning av avloppsvatten. En unik arkitektonisk gestaltning bidrar också till att uppnå kraven för plusenergihus. Bland annat får delar av husen växthusliknande inglasningar.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg