Huset som blickar in i framtiden

Hus utan sladd

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Kan man bygga ett hus och leva bekvämt, utan att vara beroende av elbolagens och kommunens ledningar? Den frågan ställs på sin spets i det självförsörjande experimentet – ”Hus utan sladd”.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Vid Wenngarns slott i Sigtuna kan man vandra genom historien till nutiden – och rentav få en inblick i framtiden. För inte så länge sedan var detta en plats i förfall. Idag har slottsområdet förvandlats till en miljöanpassad, idyllisk by med bostäder, hotell, serviceanrättningar och lokalt producerad mat och dryck.

Bakom den visionära byn står fastighetsbolaget Sisyfos, som också låtit placera en alldeles ny villa i den historiska miljön. Det är ett vitputsat enplanshus med modernt inredda rum, rejäl takhöjd och mycket ljusinsläpp. Med det som gör huset unikt är att det försetts med ett självförsörjande system för el, värme, vatten och avlopp.
– Huset är ett pågående läroprojekt där vi testar och utvecklar systemet kontinuerligt. Vår förhoppning är att det kan bana väg för kommersiellt fungerande lösningar som kan användas i framtidens hållbara bostäder, säger Jens Johansson, som är projektledare för ”Hus utan sladd” och som bott i huset sedan i höstas.

Jens Johansson testar och håller full koll på tekniken i "Hus utan sladd".
Jens Johansson håller full koll på tekniken i ”Hus utan sladd”. Foto: Lars Bärtås.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Huset som en termos” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Solceller, energilager, likspänningsnät, rymddusch och bioreningsverk är några av ingredienserna som ingår i husets teknikpark. Drygt ett tjugotal svenska företag har bidragit med utrustningen som byggts in och sytts ihop av specialkunniga installatörer.
– Tekniken är anpassad för att minimera husets energianvändning och miljöbelastning. I vissa avseenden hade vi kunnat hitta enklare lösningar än de vi valt, men då hade projektet inte blivit lika utmanande och lärorikt.

”Hus utan sladd” stod färdigbyggt i maj förra året. Själva stommen utgörs av en enhetlig, självbärande konstruktion av prefabricerade sandwichpaneler med inbyggt superisolerande EPS-material. Alla fönster består av fyrglasfönster och ytterdörren är försedd med en luftsluss för att minska energiläckage.
– Huset kan liknas vid en välisolerad termos. Innetemperaturen har legat förhållandevis jämt, även när det varit som kallast ute, berättar Jens.

”Huset är ett pågående läroprojekt…”

Den enda värmekällan är en ackumulatortank som laddas med solel, alternativt en stirlingmotor som drivs med pellets. I vardagsrummet finns ett konvektorelement som hämtar värme från varmvattensystemet och fläktar ut den som varmluft i rummet och vidare ut i angränsade rum. Värmen i rumsluften återvinns i sin tur via ett decentraliserat ventilationssystem med keramikbatterier.
– Vårt system skulle inte klara uppvärmning med golvvärme. Men som ett slags kompensation finns en temperaturstyrd fläkt i taket som trycker ner den varma luften till golvnivå.

Vardagsrummet erbjuder rymd och ljus - och värms med en konvektor. Foto: Wenngarn Media.
Vardagsrummet erbjuder rymd och ljus – och värms med en konvektor. Foto: Wenngarn Media.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Solceller och likspänning” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Huset får sin huvudsakliga elförsörjning från en solcellsanläggning som placerats i syd- och östläge på taket. Anläggningen, som når en toppeffekt på 18 kilowatt, har kompletterats med ett minivindkraftverk på tomten, samt två solcellsstaket som kan fånga de låga strålarna under vinterhalvåret.
– Vi har tyvärr inget bra vindläge, så vindkraftverket bidrar bara marginellt. Solstaketet däremot har visat sig vara ett utmärkt komplement, vilket vi märkte under en period i november då takpanelerna var täckta av snö.

”Med tanke på att projektet bygger på principen ”utan sladd” har vi medvetet krånglat till det.”

Solcellsstaketet fungerar bra när solen står lågt.
Solcellsstaketet fungerar bra när solen står lågt. Foto: Lars Bärtås.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

I ett vanligt hushåll måste en solcellsanläggning kopplas till växelriktare som omvandlar solcellernas likström till växelström. ”Hus utan sladd” har istället ett likspänningsnät med anpassad apparatur som kan drivas med likström. Sådan apparatur används idag mest på båtar, i husvagnar och i sommarstugor utan elnät.

–Vår växelriktare drar mycket effekt vid omvandling och därför försöker vi i möjligaste mån undvika att använda den. I nuläget drivs till exempel kylskåp, pumpar, fläktar, mobilladdare och all belysning med likström. Förhoppningsvis kommer vi se en utveckling av tekniken i takt med att allt fler använder solenergi.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]I husets garage ryms ett energilager med litiumbatterier, totalt 12 kilowatt, som laddas upp av solcellerna. Det brukar kunna täcka elbehovet i drygt ett dygn under vintertid. I garaget står också den pelletsdrivna stirlingmotorn som ska kunna komplettera solcellerna med både el och värme under den mörka delen av året. Men maskinen har hittills inte levt upp till förväntningarna, konstaterar Jens.
– Stirlingmotorn har mest krånglat, så nu väntar vi på att leverantören ska byta ut den mot en förhoppningsvis effektivare modell.

För att klara effektbehovet och ladda batterierna kan huset i nödfall anslutas till det allmänna elnätet. Det har också skett vid några tillfällen i vintras. Men Jens räknar med att kunna ”skippa sladden” när systemet är mer intrimmat.

– Vi ska flytta vissa solpaneler och bygga ut batterierna till 18 kilowatt för att kunna ha lite större lagringskapacitet. Vi har även undersökt möjligheten att använda flödesbatterier för säsongslagring, men den lösningen är än så länge alltför dyr. Men det finns även andra lösningar som vi tittar på, till exempel vätgaslagring.

I garaget ryms energilagret med litiumbatterier.
Garaget rymmer ett energilager med litiumbatterier. Foto: Lars Bärtås.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Avlopp för kretslopp” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Även vatten- och avloppssystemet är anpassat för självförsörjning. Huset har egen brunn för dricksvatten och ett eget biologiskt reningssystem för avloppsvattnet. Reningen sker stegvis i biobäddar med vattenväxter som bryter ner mikroorganismer och i sista ledet tar upp fosfor. Det renade vattnet pumpas till en cistern, för att sedan användas till toalettspolning.

– Vår ambition är att även kunna tillvarata regnvatten och rena det till dricksvatten. Vi har kontakt med leverantörer som utvecklat sådana system och räknar med att kunna göra en installation i år.

Kretslopp. En damm med vattenväxter bidrar till att rena avloppsvattnet.
Kretslopp. En damm med vattenväxter renar avloppsvattnet. Foto: Lars Bärtås.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Hus utan sladd beräknas årligen förbruka cirka 5000 kilowattimmar el, samtidigt som solcellerna levererar totalt omkring 15 000 kWh. Den stora överskottsproduktionen under sommarhalvåret skulle utan problem kunna överföras via elnätet och säljas. Men en sådan lösning är inte aktuell.

– Med tanke på att projektet bygger på principen ”utan sladd” har vi medvetet krånglat till det och valt bort detta alternativ.

Via en pekskärm i vardagsrummet får Jens enkelt tillgång till alla uppgifter om husets förbrukning, produktion och aktuella effektbehov. När han är bortrest kan han ta fram informationen i mobilen.

– I viss mån får man ju anpassa sin energikonsumtion efter rådande förutsättningar. Men det innebär inga större uppoffringar och på det hela taget kan jag leva som i en vanlig villa, med all önskvärd komfort, säger Jens.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1493115901235{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Unik teknik i Hus utan sladd

• Huset är byggt enligt passivhusnorm med högisolerade tak och vägg samt fyrglasfönster.
• Solceller och batterier bidrar till elförsörjningen, kompletterat med en stirlingmotor.
• Internt elnät med likström minskar omvandlingsförlusterna.
• Smarta hem-teknik används för låsning, larm och belysning.
• Skärmar och andra produkter visar hushållets energianvändning.
• Uppvärmning, varmvatten och ventilation baseras på energiåtervinning.
• Rymddusch återcirkulerar och spar varmvatten.
• Avloppet baseras på naturens eget kretsloppssystem.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”SPONSRAD LEVERANTÖRSINFORMATION” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1493116084574{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1493125155352{background-color: #a4f2ef !important;}”]
hus_utan_teroc

TEROC – specialister på självständig elförsörjning.
Konsultföretaget TEROC har samordnat eltekniken och gjort styrsystemet i projektet.

Mer information: www.teroc.se
Tel: 0221-60160

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1493125193191{background-color: #a4f2ef !important;}”]
 hus_utan_ferroamp_logo

Ferroamp har levererat EnergyHub-systemet till Hus Utan Sladd. EnergyHub är en helt svenskutvecklad teknik som kopplar samman solcellerna med batterierna i energilagret. EnergyHub är både skalbart och modulärt för villor eller fastigheter.

www.ferroamp.se
info@ferroamp.se
Tel: 08-68433390.

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1493125231567{background-color: #a4f2ef !important;}”]
hus_utan_acw_logotype

Alnarp Cleanwater utvecklar bioreningsverk för enskilt avlopp där mikroorganismer och växter renar vattnet på naturlig väg.
Bioreningsverket renar även läkemedelsrester och bryter ner slammet. Dessutom är det lättskött, robust och Sveriges snyggaste avlopp!

www.alnarpcleanwater.se
info@alnarpcleanwater.se
Tel: 040-462690

 

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1493125274581{background-color: #a4f2ef !important;}”]
hus_utan_idefix

Idefix Design har inrett ”Hus utan sladd” på Wenngarn.

johanna@idefixdesign.se
idefixdesign.se
0735-75 59 99

 

[/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1493130301896{background-color: #a4f2ef !important;}”]
hus_utan_nova
Novasip AB har levererat den energieffektiva stommen med sandwichpaneler i Hus utan sladd.
novasip.se
Tel: 035-21 21 45

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg