Varannan svensk har dålig koll elförbrukningen

Elsäkerhet. Laddare tillhör de produkter som anmäls mest till Elsäkerhetsverket.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Kopplingen mellan elräkning och elanvändning är långtifrån självklar för många svenskar. Det visar en ny undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av eltjänsten Alltid.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Tre av fyra svenskar i lägenhet vet inte hur mycket el de förbrukar, och bara en av fyra upplever att de kan spara pengar genom att minska sin elkonsumtion.

– Det vore kanske bra om folk räknade sina kilowattimmar, men undersökningen visar att så ser inte verkligheten ut. Särskilt de som bor i lägenhet har ett väldigt svagt intresse för det här, säger Per Svenningsson, vd på Alltid.

Per Svenningsson tycker att undersökningen bäddar för en nödvändig diskussion om en lite modernare elmarknad.

– Vi är alla överens om att hållbarhet är viktigt och att vi ska hushålla med energi. Vi vet också att svenskar generellt har ett högt miljöengagemang. Då är frågan hur man bäst påverkar dem att inte förbruka mer el än nödvändigt?

Enligt Per Svenningsson har det uppstått en fixering vid ett rörligt elpris och tanken att det ska ”svida i plånboken” om man förbrukar mer el än nödvändigt. Men fungerar det verkligen så bra, med tanke på att de flesta elkonsumenter inte är intresserade av sin elräkning?

– Elmarknaden kan må bra av lite nya idéer. Man ska också komma ihåg att elräkningen blir mer och mer osynlig, i takt med att fler betalar den som e-faktura via nätbanken.

Enligt Per Svenningsson blundar många för den stora skillnaden mellan olika typer av hushåll. Till exempel är elräkningen för de som bor i lägenhet bara en tiondel av det som villaägare betalar. Höga uppvärmningskostnader gör att villaägare är betydligt mer uppmärksamma på sin elförbrukning, de kan spara tusenlappar till semestern eller till bilverkstan. Men för de som bor i lägenhet, däremot, handlar det om ören och enstaka kronor.

Om undersökningen

Undersökningen är en webbenkät som genomfördes av Novus i februari 2017. Resultatet är efterstratifierat. Totalt omfattar undersökningen 1096 intervjuer. Deltagarfrekvensen var 58 procent.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1490350594532{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Hushållens elkonsumtion

Lägenhetshushåll förbrukar i genomsnitt 12 000 kilowattimmar per år, men eftersom uppvärmning och varmvatten som regel är inkluderat i hyran/månadsavgiften kan hushåll i lägenhet endast påverka sin konsumtion av hushållsel, som är cirka 2 500 kilowattimmar per år. Detta motsvarar en månadskostnad på ungefär 200 kronor.

Elförbrukningen för en genomsnittlig villa är ungefär 25 000 kilowattimmar. Som villaägare betalar man för det mesta hela sin elförbrukning direkt till elbolaget. Det innebär att elräkningen för en villaägare är cirka tio gånger högre än för den som bor i lägenhet.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg