Solceller lönsamt – anser bedömare

Solceller på huset. Så planerar du din installation.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Solceller är lönsamt – om förutsättningarna är de rätta. Det är de flesta bedömare numera överens om, skriver TT.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Enligt uppgifter från Energimyndigheten har ungefär 10 000 villaägare hakat på trenden med att installera solceller. Under 2016 har myndigheten betalat ut närmare 140 miljoner kronor i stöd för solcellsinstallationer. Det är nästan dubbelt så mycket som året innan. Hittills i år har 30 miljoner kronor betalats ut.

Det är inte bara i södra Sverige som anläggningarna är populära – det går att montera solceller även i norr. I Jämtland har Energimyndigheten betalat ut mer i bidrag per invånare än i Blekinge.

En solcellsanläggning beräknas ha en livslängd på minst 25–30 år.  Är förutsättningarna de rätta, bör den vara betald på runt 15 år, plus minus några år. I princip går det att få ekonomi på installationen såväl i Luleå som i Malmö, enligt bedömarna.

– Det är hyfsat jämnt över hela Sverige, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Men det är mycket annat att tänka på inför ett beslut. Förutom de rent miljömässiga vinsterna, och att det kanske känns bra med egen solel i vägguttaget, finns det många ekonomiska faktorer att väga in i sin kalkyl. Dels kan man söka statligt investeringsstöd, 20 procent av investeringskostnaden. Det gör man hos länsstyrelsen.

– Men det är lång kötid, runt två år. Så det är bra att vara ute i god tid, säger Sara GrettveEnergimyndigheten.

Alternativt söker villaägaren i stället ROT-avdrag för arbetskostnaden, det går snabbare, men ger mindre rabatt.
– Det gäller också att hitta en elhandlare som vill köpa överskottselen, säger Sara Grettve.

Här finns också pengar att hämta, 60 öre per kilowattimme i skattereduktion. Det sker automatiskt. Ovanpå det kan man ansöka om elcertifikat, som ger cirka 15 öre per kWh tillbaka.

Men att bli elproducent är i sig inte särskilt lönsamt.
– Ett generellt tips är att dimensionera anläggningen efter vad man själv förbrukar, säger Sara Grettve.

Därmed är det inte lika lönsamt att slänga upp några solpaneler på sommarstugetaket, där förbrukningen förmodligen är lägre.

Källor: TT, Svensk Solenergi, Energimyndigheten[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA SOLEL” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1490196221344{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Solel växer – men utgör fortfarande liten andel

I slutet av 2015 fanns 127 MW solel installerad, en ökning med 60 procent på ett år. Tillsammans uppgick solcellsproduktionen till uppskattningsvis 120 GWh på ett år, vilket motsvarade 0,08 procent av den totala elproduktionen i Sverige.

I slutet av 2015 var Linköping den kommun som hade mest installerad solcellseffekt, följt av Västerås och Stockholm

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg