Ny andelsägd solcellspark etableras i Kalmar

Landets största solcellspark byggs i Varberg.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]På Kalmar Öland Airport planeras Sveriges största medlemsägda solcellspark: Törneby Solpark.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det unika projektet sker i samarbete mellan föreningen Kalmar Sund Sol, flygplatsen och Kalmar Energi. Färdigbyggd kommer parken bestå av 20.000 kvadratmeter solcellspaneler. Genom att köpa andelar i solparken kan alla som vill bli solelsproducenter.

– Det blir ett sätt att göra något tillsammans för ett mer hållbart klimat. Nu behöver du inte längre ett eget tak för att installera solceller, utan kan köpa andelar tillsammans med andra smålänningar som motsvarar upp till 80 procent av ditt energibehov, berättar Théresé Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi.

Utbyggnaden av Törneby Solpark sker i fyra faser, där den första fasen redan är finansierad och byggs under våren. Engagemanget för projektet har varit stort, vilket märks av att många privatpersoner även utanför regionen valt att köpa andelar i den småländska solparken.

Kostnaden för att köpa andelar är 50 procent av den investering som krävs för att installera solpaneler på ditt eget villatak. En annan fördel är att andelsägaren inte betalar något för elen fram till 2031. Förutom att det finns en god ekonomi i att bli andelsägare är det tydligt att många ser ett stort värde i att förenas för ett bättre klimat.
– Vi har sedan tidigare positiva erfarenheter av kollektiva lösningar som till exempel vår elbilspool. Därför kändes det helt rätt när förslaget om en medlemsägd solpark kom upp, säger Théresé Andersen.

Sedan tidigare finns medlemsägda solcellsparker i bland annat Nöbbele gård och Sala Heby. I Helsingborg byggs nu också solcellsparken Solar Park som beräknas uppnå en total kapacitet på 2 megawatt. I dagsläget har omkring 230 privatpersoner och organisationer skaffat solcellsandelar i parken.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg