Madeleine vann rättstvist mot värmebolag

Värmebolag i rättstvist. Madeleine Larséns villa gick knappt att bo i efter installation av ny värmepump.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Den nya värmepumpen skulle ge hög energibesparing och bra komfort, lovade installatören. Istället blev huset kallt och knappt beboeligt. Nu har Madeleine Larsén, efter en långdragen rättstvist, fått skadestånd för den felaktiga värmeinstallationen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Madeleine Larsén bor i en 70-talsvilla på 330 kvadratmeter som vintertid kostar mycket pengar att värma upp. För fem år sedan bestämde hon sig för att byta ut värmesystemet som bestod av en kombinerad olje- och elpanna. Hon tänkte att en värmepump kunde vara en bra lösning och kontaktade en lokal installatör i Sundbyberg med 30 års erfarenhet i branschen.
– Installatören besökte mitt hus och tittade på värmepannan. Han fick också uppgifter om husets energiförbrukning och annan dokumentation för att räkna fram en energikalkyl.

Installatören erbjöd i sin offert en luft/vattenvärmepump på 12 kilowatt. Värmepumpen skulle enligt kalkylen kunna ge en årlig besparing på närmare 23.000 kilowattimmar. Madeleine tyckte det lät bra och beställde installationen.
– Som privatperson utan större teknisk kunskap litade jag på att installatören visste vad han gjorde. Firman var dessutom ansluten till branschorganisationen och hade då inga anmärkningar, vad jag kunde se.

När installationen var klar märkte Madeleine att uppvärmningen inte fungerade. Temperaturen inomhus sjönk kraftigt och var periodvis nere kring 15 grader. Installatören återkom för att kontrollera pumpen, men hävdade att det inte var något tekniskt fel på den. Madeleine valde då att ta kontakt med värmepumpstillverkaren Thermia. Efter en ny kontroll med en tekniker framgick det att värmepumpen var underdimensionerad och inte anpassad för husets befintliga, högtempererade radiatorer. Huset hade dessutom ett högre effektbehov än beräknat, omkring 20 kilowatt.
– Installatören hävdade att jag inte hade redovisat rätt uppgifter och att det därför låg på mitt ansvar att man råkat installera en felaktig pump.

”Åtgärderna kommer troligen kosta mer än de pengar jag får tillbaka”

Madeleine tog hjälp av branschföreningens reklamationsnämnd (VPN) för att häva avtalet med installatören. När denne vägrade att följa nämndens beslut tog hon fallet vidare till tingsrätten. Där fastslogs att installationen visserligen var felaktig, men rätten ansåg att företaget utgått från de upplysningar de fått och därför inte kunde hållas ansvarig. Domstolen gick därför på företagets linje.

Madeleine överklagade fallet till hovrätten som, i februari i år, kom fram till ett annat beslut. Hovrätten ansåg, att oavsett vilken information som lämnats, är det installatörens ansvar som fackman att göra en grundlig undersökning av fastigheten vid installation av en värmepump. Att bolaget inte gjorde detta kan inte läggas fastighetsägaren till last.

Företaget dömdes att betala skadestånd till Madeleine med drygt 180 000 kronor och ska även ersätta hennes rättegångskostnader. Häromåret uteslöts installatören också som medlem i branschorganisationen, SKVP.
– Det var bra att jag fick rätt, men det har varit en långdragen och plågsam process som jag önskar att ingen skulle behöva drabbas av. Jag vet inte heller hur jag ska få ordning på värmen i mitt hus. Åtgärderna kommer troligtvis att kosta mer än de pengar jag får tillbaka.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1490267481307{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Dom kan bli vägledande

Hovrätten bedömer att konsumenten, i ovanstående fall, är i en utsatt situation i förhållande till näringsidkaren som har större kunskap på området. Näringsidkaren har därför högre krav på sig när denna ingår ett avtal med en konsument än vad som gäller vid ett avtal mellan två näringsidkare.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Reklamation av värmepumpar

Tvister gällande försäljning och installation av värmepumpar har blivit allt vanligare. Tidigare har konsumenter varit hänvisade till Värmepumpbranschens reklamationsnämnd (VPN), men sedan 2016 har dessa fall övertagits av Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). För mer allmänna råd om värmepumpar går det fortfarande bra att kontakta Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen (SKVP).

[/vc_column_text][vc_column_text]

Tänk på vid byte av värmesystem

Många äldre hus har bränslebaserade värmepannor, som levererar varmvatten med hög temperatur till husets radiatorer (högtemperatursystem). En vattenburen värmepump levererar däremot varmvatten med lägre temperatur (lågtemperatursystem). Vid byte till värmepump måste därför ibland radiatorvolymen utökas för att uppvärmningen ska räcka till och värmepumpen fungera effektivt.

[/vc_column_text][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg