Fler elkunder väljer elavtal

Elhandelsföretag måste informera om dyra elavtal, kräver regeringen

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Elkunderna har blivit mer aktiva med att välja elavtal. Ny statistik från SCB visar att andelen elkunder med så kallade anvisade avtal har minskat kraftigt.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]År 2001, då statistik började föras var andelen anvisade avtal 65 procent och sedan dess har siffran stadigt minskat, för att nu ligga på rekordlåga 12,7 procent. Ett resultat som energibranschen arbetat hårt för och gläds åt.

De senaste sju åren har andelen anvisade avtal halverats, från dryga 25 procent till dagens 12,7. En av anledningarna är elhandelsföretagens intensiva arbete med att informera kunderna om vikten av att vara aktiv och välja avtalsform, för att undvika att få det ibland dyrare anvisade avtalet (anvisat pris).

Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige, gläder sig åt att elhandelsföretagens fokuserade arbete ger resultat och så tydligt syns i statistiken:

– Energibranschen har under lång tid arbetat för att minska andelen anvisade avtal. Bland annat tog vi fram en branschrekommendation 2014 för att förbättra informationen till Sveriges elkunder och underlätta för dem att göra ett medvetet val.

Mer tips om elavtal:
Tips: Timpris för elen

El till inköpspris kan bli dyrt

Stor prisskillnad mellan olika elavtal[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1488360268152{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Dyrare att inte välja elavtal

Gör du inte aktivt val av elavtal, till exempel vid flytt till en ny bostad, blir du automatiskt tilldelad ett elhandelsföretag. Du betalar då ett anvisningspris, vilket är en typ av rörligt pris som följer utvecklingen på elbörsen men som rör sig trögare än ett avtal med rörligt pris.

Anvisningspris kallas också normalpris, enkelpris eller tillsvidarepris, och det är oftast det dyraste alternativet. Det kan vara upp emot 50 procent dyrare än ett rörligt, fast eller mixavtal. Detta avtal gäller ända tills du byter det mot ett annat.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg