Anders energisparar med begagnade prylar

Anders Persson energisparar med begagnade prylar.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Anders Persson i Huddinge har energirenoverat sin villa för en ringa kostnad. Hans knep är att fynda begagnade värmeprodukter på nätet och göra mycket av installationsjobbet själv.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”30px”][vc_column_text]Den rymliga soutterrängvillan, byggd 1975, var en riktig energislukare när Anders Persson och hans familj flyttade in för femton år sedan. Uppvärmningssystemet bestod av en oljepanna och en kompletterande bergvärmepump.
– Borrhålet för bergvärmen var kraftigt underdimensionerat i förhållande till husets uppvärmningsbehov och det fanns ingen gemensam styrning mellan oljepanna och värmepump, så det var ett mycket ineffektivt system, konstaterar Anders.

Den tidigare ägaren hade årligen förbrukat omkring två kubikmeter olja och 18.000 kilowattimmar el. Att villan dessutom läckte mycket energi var skäl nog att sätta igång med en ordentlig renovering.
Det första Anders gjorde var att byta ut oljepannan mot en bränsleekonomisk vedpanna.
– Vedpannan är den enda värmekällan som är nyköpt. Det är en mindre modell som vi enbart använder när det är riktigt kallt ute. De övriga värmeinvesteringarna har jag inhandlat begagnat eller byggt själv.

Den lilla vedpannan är den enda investeringen som köpts ny.
Den lilla vedpannan är den enda investeringen som köpts ny.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]Anders arbetar till vardags med kylanläggningar och har med sin yrkeskunskap lyckats tillverka en egen bergvärmepump, som är betydligt effektivare än den tidigare värmepumpen i huset. Under renoveringen har han också haft nytta av sin kompetens inom fastighetsteknik. Fast merparten av de installationer han gjort skulle även en händig husägare kunna klara av, menar han. Till exempel har han byggt två enkla luftsolfångare av fönsterglas som bidrar till att värma husets krypgrund och tilluften till huset.

– Är du intresserad och sätter dig in i hur byggnaden och tekniken fungerar så kan du göra ganska mycket på egen hand.
Via annonser på Blocket har Anders lyckats hitta begagnade solfångare, värmelement, isoleringsskivor och även ett FTX-aggregat, som återvinner värmen i ventilationsluften. Materialet har kostat en bråkdel jämfört med om han hade köpt det nytt.
– Jag är mycket nöjd med de begagnade solfångarna som jag fick för 5000 kronor, de skulle annars kosta omkring 35 000 kronor. Även FTX-systemet var ett fynd, det har bidragit till en betydligt bättre luftväxling inomhus och dessutom avlägsnat radonet som vi haft i källaren.

”Visst har det tagit en massa tid i anspråk, men för det mesta har jobbet bara varit roligt!”

Förutom att åtgärda uppvärmnings- och ventilationssystemet har Anders förbättrat husets klimatskal. Den del av källaren som är under jord har dränerats och isolerats, ett jobb som utfördes av en grävfirma. Men källarväggarna ovan mark har han själv isolerat utvändigt.
– Isolermaterialet består av undertaksskivor som, till skillnad från vanliga markskivor, är förstärkta med glasfiberväv på ena sidan. Jag hittade ett lager på Blocket för fem kronor styck och fraktade hem det i en släpkärra.

Enkla solfångare av glasrutor bidrar till att värma huset.
Enkla solfångare, bestående av glasrutor och en fläkt, bidrar till att värma huset.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]I vindsutrymmet har han gjort en tilläggsisolering med ytterligare 20 centimeter gullfiber. Gullfibermattorna köpte han nya, men inne i kattvindarna har han förstärkt isoleringen med begagnat förpackningsmaterial – och dessutom klätt mellanväggen med gamla valaffischer i kanalplast! Affischerna härrör från Anders tidigare uppdrag som fritidspolitiker i kommunen, berättar han.
– Materialet har en utmärkt isoleringsförmåga och är av samma typ som brukar användas i uterum.

Resultatet av Anders renovering märks tydligt på energiräkningarna. Hela hushållet på fem personer förbrukar nu omkring 11 000 kilowattimmar om året, samt ungefär två kubikmeter ved. Anders uppskattar att de energirelaterade investeringarna kostat omkring 40 000 kronor, en summa som redan är återbetald. Hur många arbetstimmar han lagt ned är däremot svårare att uppskatta.
– Visst har det tagit en massa tid i anspråk, men för det mesta har jobbet bara varit roligt. Och tittar man på resultatet så känns det som bra lön för mödan.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1490883784234{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Anders energiåtgärder i 70-talsvillan

  • Egenbyggd värmepump.
  • Ny vedpanna.
  • Byte till tvåradiga radiatorer.
  • Ny ventilation med värmeåtervinning (begagnat FTX-aggregat).
  • Egenbyggda varmlufts-solfångare.
  • Klimatanpassad placering av till- och frånluftsventiler.
  • Byte till energieffektivare vitvaror och belysning.
  • Tilläggsisolering av vindsutrymmen.
  • Dränering och isolering av grund/källare.
  • Inglasad altan som tillvaratar solvärme och minskar energiläckage.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”15px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg