Tips: Timpris för elen

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Stora prisvariationer på elbörsen kan öka motivationen att teckna elavtal till timpris. Men för att dra nytta av avtalet måste du kunna styra hushållets elförbrukning på ett smart sätt under dygnet.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]För några år sedan trädde en ny lag i kraft som ger möjlighet för alla elkunder i landet att teckna ett avtal där hushållets elförbrukning mäts per timme. Fördelen med ett sådant avtal är att man kan dra nytta av prisförändringarna på den nordiska elbörsen Nordpool.
– Spotpriset på el varierar i normala fall inte så mycket under ett dygn. Men det kan inträffa lägen då priset fluktuerar kraftigt på börsen, säger Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.se.

Det går att spara pengar på att styra hushållets elförbrukning till tidpunkter då elen är billig. Till exempel kan du välja att programmera tvätt- och diskmaskinen så att maskinerna körs under natten, då elpriset brukar vara lågt. Men att anpassa sitt beteendet efter elpriserna innebär oftast mer möda än förtjänst, konstaterar Faraz Azima.
– För en vanlig elkund är det knappast lönt att satsa på ett timprisavtal, men om du har en hög förbrukning och värmer ditt hus med el kan det kan vara praktiskt och ekonomiskt motiverat. Det krävs i detta fall också tekniska hjälpmedel i hemmet som kan styra elförbrukningen efter rådande prisnivåer.
Sådan teknik kommer dock på bred front. Till exempel har den senaste generationens värmepumpar utrustats med styr- och kommunikationssystem som kan optimera uppvärmningen av huset. En del värmepumpsfabrikat har en så kallad smart grid-funktion som automatiskt styr värmeeffekten utifrån prissignaler på börsen.
– Den tekniska utvecklingen banar väg för nya och allt bättre produkter som utnyttjar möjligheter med timmätning, fastslår Nils-Gunnar From, vd på elhandelsbolaget Storuman Energi.

Prissvängningarna lär bli ännu mer påtagliga i takt med att energisystemet ställs om till mer förnybar elproduktion. Till exempel kan vindkraften bidra till snabba prisfall när det blåser mycket. Samtidigt kan aktiva elkonsumenter bidra till att jämna ut effektuttaget genom att konsumera mindre el när efterfrågan är som störst.
– Med ett sådant scenario minskas belastningen på elnätet och behovet att tillföra dyr el på marginalen. Det gynnar både konsumenterna och elnätsbolagen, säger Nils-Gunnar From.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1487585407847{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så här fungerar timprisavtal

För att få ett timprisavtal måste du anlita ett elhandelsbolag som erbjuder denna produkt. Det går enbart att teckna avtalet om du har ett rörligt (obundet) pris sedan tidigare. När avtalet är klart kontaktar elhandelsbolaget ditt lokala elnätsbolag som ser till att din elmätare klarar timmätning.

Tänk på att ett timprisavtal både innebär möjligheter och risker. Elpriserna kan variera stort och det gäller att vara beredd på prissvängningar. För att minska risken kan du hos enstaka elhandelsbolag välja ”mixavtal”, som kombinerar rörligt timpris med fast pris (”fast effekt”). Se till att kontrollera eventuella avgifter och påslag som kan tillkomma i avtalet, detta skiljer sig nämligen mellan olika bolag.

På Nordpool, den nordiska elbörsen, kan du se vad elen kostar under olika timmar på dygnet. Morgondagens priser kan du se omkring klockan 13 varje dag. Vissa elhandelsbolag tillhandahåller en priskollstjänst via sin hemsida. Det finns också gratis mobilappar som ger dig koll på aktuella elpriser.

Tänk på! Alternativet timprisavtal saknas på vissa elbytarsajter. För att teckna ett sådant avtal måste du oftast vända dig direkt till ett elhandelsbolag som erbjuder denna tjänst.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg