Stabil elproduktion i fjol – men vindkraften mojnade

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]2016 blev ett stabilt år för elproduktionen jämfört med 2015 där endast vindkraften utmärker sig, som för första gången inte slog ett nytt produktionsrekord.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Vindkraftens produktion nådde inte upp till 2015 års rekordproduktion på 16,6 TWh utan blev 15,4 TWh under 2016. Vindkraften stod ändå, liksom förra året, för 10 procent av den totala elproduktionen. Vindkraften producerade mest el under december och som minst i juli. Vindkraften har byggts ut under året men inte i lika stor omfattning som tidigare år.

– För första gången någonsin har vindkraftens produktion varit lägre än året innan. Det beror inte på att det finns färre vindkraftverk, utan att det blåste mindre under 2016, säger Anna Andersson på Energimyndighetens analysavdelning.

Vattenkraft och kärnkraft stod tillsammans för drygt 80 procent av den totala produktionen.

Den totala användningen av el, inklusive förluster vid överföring, var 140 TWh år 2016. Det är en ökning med 4 TWh från 2015 då elanvändningen var ovanligt låg.

Inom sektorn Bostäder och service användes 72 TWh el vilket är ungefär hälften av elanvändningen i landet och 4 procent mer än 2015. Ökningen berodde framför allt på att 2015 var ett mycket varmare år, med ett lägre uppvärmningsbehov än 2016.

Källa: Energimyndigheten[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg