Förslag om nära-nollenergibyggnader får ros och ris

Nära-nollenergibyggnader. Boverkets nya förslag.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Boverket har presenterat ett nytt förslag om att skärpa energikraven för nya byggnader. Förslaget, som rättar sig efter EU-direktivet om nära-nollenergibyggnader, bemöts med både ros och ris.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Boverket presenterade i januari sitt förslag till föreskrifter för nära-nollenergibyggnader. Förslaget innebär en skärpning för nya byggnader som föreslås träda i kraft 2021.

– Boverket inför nya begrepp och nya sätt att räkna energiprestanda och därför måste en direkt jämförelse med de nuvarande reglerna göras med viss försiktighet. Däremot står det klart att förslaget innebär en skärpning, men vår första analys pekar på att det blir en rimlig nivå, säger Per Holm, energiexpert på SABO.

Boverket föreslår att energikraven ska uttryckas i ett primärenergital som beskriver byggnadens energiprestanda uttryckt i primärenergi. Primärenergi beskriver hur mycket energi som använts totalt för att producera energin som används av byggnaden.

De fyra klimatzonerna i nuvarande byggregler tas bort och ersätts med geografiska justeringsfaktorer uppdelat på varje kommun, enligt förslaget.

Enligt branschorganisationen Geotec kan förslaget om primärenergital dock innebära att konkurrensen mellan olika uppvärmningssätt hämmas. Boverket föreslår till exempel att mängden energi som en byggnad använder ska räknas upp med 2,5 för eluppvärmda byggnader, oavsett vilken energikälla som använts. Samtidigt ska den vara oförändrad för byggnader med fjärrvärme. ”Det innebär att fjärrvärme blir normerande oavsett hur fossil eller förnybar den nu är”, skriver Johan Barth, vd för Geotec, Svenska Borrentreprenörers Branschorganisation, i en debattartikel på Dagens Samhälle.

Barth skriver vidare:

”Jag vill därför uppmana regeringen: Beskatta el som inte är miljömärkt hårdare, istället för att bestraffa all el, oavsett ursprung. Låt sedan Boverket införa olika primärenergifaktorer beroende på elens ursprung. Först då får vi konkurrensneutrala, stabila byggregler där val av värme- och kylsystem blir en fråga för marknaden att avgöra – för såväl fastighetsägarnas som miljöns bästa.”

Källor: Boverket, SABO, Dagens Samhälle[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”BAKGRUND” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1486466020931{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Nära-nollenergibyggnader

Från och med 2021 ska, enligt ett EU-direktiv, alla nya byggnader i Europa vara nära-nollenergibyggnader. Syftet är att genom höga energikrav driva på takten i utvecklingen mot ett energieffektivt byggande i Europa.

En nära-nollenergibyggnad definieras i direktivet: ”En byggnad som har mycket hög energiprestanda. Nära nollmängden eller den mycket låga mängden energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi från förnybara energikällor, inklusive energi från förnybara energikällor som produceras på plats, eller i närheten.”

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg