Så sänkte Daniel elvärmekostnaderna

Daniel Björkman

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Daniel Björkman bestämde sig för att ”göra läxan” och minska elvärmekostnaderna i 70-talsvillan. Nu är förbrukningen tre gånger lägre än när familjen flyttade in.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Den här vintern har luft/luftvärmepumpen gått på högvarv hos familjen Björkman i Södra Sandby. Inomhusaggregatet är monterad ovanför entrédörren och sprider varmluften genom hallen och in i bostadsutrymmena.
– Värmepumpen är fjorton år gammal och lite bullrig, men den ger fortfarande bra effekt, konstaterar Daniel Björkman.

Daniel är en av många småhusägare som bor i en elvärmd villa från 1970-talet. När familjen flyttade in 1999 låg elförbrukningen på cirka 28 000 kilowattimmar om året. Numera har den årliga förbrukningen sjunkit till omkring 10 000-11 000 kilowattimmar.
– Jag har inte gjort några märkvärdiga ingrepp eller jättestora investeringar i huset. Det har mest handlat om att läsa på och göra sin läxa.

Det är ingen slump att Daniel pratar om läxor. Han är mellanstadielärare i matte och naturkunskap och brukar uppmuntra sina elever att hushålla med naturresurserna.
– Jag tycker det är roligt när eleverna tar egna initiativ och kommer med förslag på hur man kan spara energi och skona miljön.

Daniels egna energiåtgärder inleddes med byte av husets värmeelement.
– De gamla elradiatorerna reglerades med ineffektiva bimetalltermostater. Därför valde vi att installera nya direktverkande radiatorer med digitaltermostater. Resultatet blev en jämnare uppvärmning och en betydligt lägre elförbrukning.

År 2002 investerade familjen i luft-luftvärmepumpen. Samtidigt tätade man alla fönster med nya lister och monterade in en ny entrédörr. Glödlamporna ersattes med lågenergilampor och ledbelysning. Resultatet märktes genast på elräkningarna: årsförbrukningen sjönk till 12 000 kilowattimmar.
– Har man väl gett sig in i energisparandet blir man biten. Det blir lite som en tävling där man sporras av att se nästa resultat.

Daniel Björkman framför sin 70-talsvilla
Nya radiatorer och en luft/luftvärmepump har bidragit till att sänka elvärmekostnaderna i Daniels 70-talsvilla.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

Den största energiinvesteringen är en täljstensinklädd gjutjärnskamin som familjen låtit installera i vardagsrummet. Ovanpå kaminhyllan har man placerat en värmefläkt som automatiskt går igång när kaminen blivit uppvärmd.
– Fläkten gör att värmen inte blir så koncentrerad till rummet, vilket annars ofta är problemet med moderna vedkaminer.

Hittills har kaminen använts relativt sparsamt. Familjen eldar ungefär två gånger i veckan vintertid.
– Vi har sänkt energiförbrukningen ytterligare lite grann med hjälp av eldningen. Men för ekonomins skull känns det inte så akut. Vi har nått en nivå där vi inte längre behöver oroa oss så mycket för uppvärmningskostnaderna.

Vad som möjligen kan oroa Daniel är att barnen, som nu börjar komma upp i tonåren, gärna tillbringar allt längre tid i duschen.
– Jag hoppas naturligtvis att också barnen ”gör sin läxa”, men det lär nog kräva mycket repetition här hemma![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”ENERGIFAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1487151652534{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Familjen Björkmans villa

Byggår: 1972
Boyta: Enplansvilla på 125 kvm, samt vinterbonat uterum på 35 kvm.
Hushåll: Två vuxna och två barn
Uppvärmning och el: Direktverkande el, luft/luftvärmepump, täljstenskamin.
Årlig energianvändning: cirka 10 000 kWh.
Energiåtgärder sedan år 2000: Byte av radiatorer, värmepump (luft/luft), snålspolande dusch, ledbelysning, kamin.
Totalkostnad för energiåtgärderna: cirka 60 000 kr.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg