Brf Havsglimtens energiinvesteringar räddade ekonomin

Brf Havsglimten

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Tack vare genomtänkta energiåtgärder har brf Havsglimten kunnat sänka både driftskostnader och medlemsavgifter ordentligt. Och på köpet har alla i föreningen blivit mer energikloka![/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]På Ön i Limhamn har medlemmarna i bostadsrättsföreningen Havsglimten nära till havet och en härlig utsikt mot Öresundsbron. Föreningen, som bildades 2005, har 67 lägenheter, fördelade på två fastigheter. Idag upplåts 56 av lägenheterna som borätter och resterande 11 lägenheter hyrs ut.
Men det fanns en tid i föreningens historia då det, trots det attraktiva läget, varken var enkelt att sälja eller hyra ut bostäderna, berättar styrelseordförande Michael Olsson.

– Föreningens ekonomi präglades de första åren av underfinansiering och stigande drifts- och underhållskostnader. Till slut, år 2010, blev läget så akut att vi tvingades öka medlemsavgifterna ordentligt för att klara omkostnaderna. Detta, tillsammans med den allmänna konjunkturnedgången, bidrog till att medlemmarna ”satt fast” i sitt boende. Det var närmast omöjligt att avyttra lägenheterna på marknaden.

Brf Havsglimtens innergård på Ön i Limhamn.
Brf Havsglimtens grönskande innergård på Ön i Limhamn. Foto: brf Havsglimten.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Styrelsen insåg att något behövdes göras för att få bukt med de höga driftskostnaderna i fastigheterna. Tillsammans med den tekniska förvaltaren, Bertil Siecke, började man skissa på en åtgärdsplan. Bland annat undersökte man möjligheten att införa individuell mätning och debitering av varmvatten och värme. Efter mycket research och kalkyleringar tog föreningen under vintern 2014 beslutet att installera mätutrustning i varje lägenhet.

– Vi var noggranna med att förankra beslutet hos medlemmarna och gjorde personliga hembesök för att visa att det faktiskt går att spara en hel del pengar på att hushålla med varmvattnet och värmen. Vi kan idag se att många blivit mer energimedvetna och lyckats sänka sin förbrukning.

Efter att mätutrustningen installerats vidtog nästa åtgärd. Den här gången handlade det om att effektivisera uppvärmningen. Föreningen använde gaspannor för att värma fastigheterna och hade en total värmeförbrukning på drygt 600.000 kilowattimmar om året.
– Lösningen blev att byta värmesystem och installera fjärrvärme i stället. Förutom att det är en betydligt stabilare uppvärmningsteknik gav det redan första året en besparing på 50 000 kronor.

Nästa steg var att minska värmekostnaderna ytterligare med ett kompletterande system. I maj 2015 installerades en luft/vattenvärmepump på 64 kilowatt i källargaragets pannrum.
– Vi har byggt ett system där värmepumpen utnyttjar spillvärme från fastighetens frånluftsventilation, vilket gör att pumpens värmefaktor ökar upp till fyra gånger. Denna lösning innebär vi kunna sänka våra kostnader för fjärrvärmen med mer än hälften, säger Michael Olsson.

Teknikrummet. Här samsas fjärrvärmeväxlaren och värmepumpen, som tillsammans bidragit till minska värmekostnaderna.
Teknikrummet. Här samsas fjärrvärmeväxlaren och värmepumpen, som tillsammans bidragit till minska värmekostnaderna.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Föreningen har noggrant protokollfört sina investeringar och energiresultat. År 2016 hade den totala värmeförbrukningen sjunkit till knappt 300.000 kilowattimmar, en dryg halvering jämfört med 2012.
Förutom att effektivisera uppvärmningen har föreningen även minskat elanvändningen, bland annat genom att byta till energisnål LED-belysning i trapphusen och installera rörelsedetektorer i garaget.
– Vi spar ungefär 20 000 kronor om året, enbart på bytet av belysningen.

Sedan sommaren 2015 har föreningen också en stor solcellsanläggning som levererar el. Anläggningen, som installerats på fastigheternas platta tak, har en total effekt på 114 kilowatt och beräknas ge drygt 100 000 kilowattimmar per år. Investeringen har kostat omkring 1,5 miljoner kronor, med det statliga investeringsstödet inräknat.
– Det är en långsiktig investering som vi bedömer kommer ta omkring tio år innan den är återbetald. Förutom de ekonomiska aspekterna tycker vi att anläggningen har ett miljö- och signalvärde, vi är stolta över att kunna producera egen miljövänlig el, säger Michael Olsson.

Solcellsanläggningen är placerad på stativ på fastigheternas platta tak.
Solcellsanläggningen är placerad på stativ på byggnadens sedumtak.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Energibesparingarna har inneburit att Brf Havglimten nu kunnat sänka årsavgifterna för borätterna, vilket naturligtvis uppskattas av medlemmarna. Totalt har föreningen sänkt avgifterna med 511 kr per kvadratmeter och år, ungefär 48 procent, varav hälften är en konsekvens av energibesparande åtgärder.
– Vår energisatsning har också bidragit till att väcka engagemang hos de boende. Det är ett mervärde som inte märks i kalkylerna, men desto mer i den sociala gemenskapen, säger Michael Olsson.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”BRF HAVSGLIMTEN” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1486123226707{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Fakta om Brf Havsglimten

Läge: Ön, Limhamn
Bildades: 2005
Lägenheter: 55 borätter och 11 hyreslägenheter
Uppvärmning: Fjärrvärme och värmepump (LVP) som återvinner lägenhetsvärmen.
Energieffektivisering: Individuell mätning av värme och varmvatten, Led-belysning i trapphus och garage.
Energiinvesteringar: Solcellsanläggning 626 kvm med 114 kW toppeffekt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg