Äntligen en standard på smarta hem?

Smarta hem. Anders Kjellström

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Smarta hem har det pratats om i många år. Men förutsättningen för att ett hem ska bli riktigt smart är få alla elektriska prylar att kunna prata med varandra, oavsett vilket märke de har. Detta är just vad som nu håller på att ske…[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][vc_column_text]Egentligen kan man säga att smarta hem i stället övergår till Internet of Things! Prylarnas Internet.

Vi kan se ett par olika trender som gör att ett smart hem blir billigare än ett dumt hem!

Den viktigaste trenden är kanske att den trådlösa tekniken står för ett genombrott: systemet Zigbee har funnits i cirka 15 år och det finns miljoner produkter ute på marknaden. Zigbee har dock lite problem med olika dialekter. Jag har till exempel LED-lampor hemma från Osram, Philips och IKEA som inte till 100 procent är kompatibla med varandra. Det går att tända och släcka Osram och Philips lampor med IKEA:s tryckknapp, men det går inte att få Philips app att styra IKEA:s lampa.

Ett annat problem är att jag vill kunna styra min elbilsladdare och värmepump med samma system. Moderna värmepumpar har oftast en Ethernet port och kan kopplas in på det lokala hemmanätverket och få en lokal IP adress, att sedan enkelt kunna sätta på och av och ändra börvärden är inte så enkelt.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Thread en möjlig världsstandard?” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]För några år sedan samlades ett antal företag i Silicon Valley med avsikten att skapa en världsstandard på smarta hem, baserad på etablerade standarder från Internetvärlden, IPv6 och den trådlösa standarden IEEE 802.15.4. Threadgroup, som organisationen heter och som består av cirka 250 medlemmar, har nu i februari 2017 tagit fram ett program för certifiering av produkter.

Intressant är att Threadgroup har tagit fram en gemensam app som skall användas för att ta i drift ett Threadnätverk. Under 2017 kommer vi se om Thread kommer bli en världsstandard på smarta hem eller om det kommer bli ytterligare en standard som gör att marknaden för smarta hem blir ännu mer fragmenterad.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Vad är möjligheterna med Thread?” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Författaren av denna artikel har jobbat med smarta hem i många år och lärt sig en del av sina misstag under årens lopp! Det kan dock vara så att utrullningen av eldrivna fordon kommer ge smarta hem en rejäl kick framåt! Det är helt enkelt så att när alla har en elbil stående på garageuppfarten kommer det lokala elnätet tidvis få problem. Om det är kallt och många elbilsägare har kört långt typ efter julhelg eller sportlov går det inte att både ladda elbilar och köra värmesystem samtidigt.

Nu är lösningen väldigt enkel, när problemet uppstår, vilket kanske inte sker varje år för normala elnät. Det går lätt att styra så att villaägare A inte kör sin värmepump när villaägare B laddar sin bil! En huvudroll i lastdelningssystemet har elnätsbolaget, antingen summerar man elmätaravläsningarna för aktuell nätstation eller så har man en undermätare i nätstationen.[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Toltorpsdalen i Mölndal testområde!” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]Under vintern 2017 kommer vi att göra en pilotstudie i Toltorpsdalen i Mölndal där ett antal villor med värmepumpar och elbilar skall styras via Internet och Thread för att få mer kunskap om hur stor effektreduktion vi kan få genom att styra om lastuttag vid hög belastning. Vi får återkomma med resultatet senare i vår!

Anders Kjellström Industridoktorand
anders@electrotest.se[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg