Turbulenta elpriser i Sverige

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Vinterkylan har fått elpriset att stiga. Samtidigt är priserna generellt mer turbulenta nu än tidigare år. Det råder också stor prisskillnad mellan olika elområden i landet. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]För Sveriges samtliga fyra prisområden gick elpriset upp kraftigt i början av vecka 3. Som mest kostade elen 1,11 kronor per kWh i hela landet, runt fyra gånger dyrare än fjolårets snittpris.

– Så höga priser nås i regel bara någon eller några enstaka timmar under ett genomsnittligt år, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Sweco.

Elpriset präglas nu av turbulens med mycket upp- och nedgångar, vilket både beror på väderlek, elproduktion och geografi. I södra Sverige (prisområde 4), har de höga elpriserna tenderat att hålla i sig. Skillnaden mellan södra och norra Sverige har periodvis varit cirka tio gånger så mycket som genomsnittet.
– Ett skäl just nu är överföringsbegränsningar mellan Norge och Sverige.

Elhandelsbolaget Bixia räknar med att elpriserna i allmänhet kommer att vara förhållandevis låga de närmaste åren, tack vare den stora utbyggnaden av förnybar energi, samt att kärnkraftverket Olkilouto 3 i Finland kommer tas i drift. Men efter 2020 spår man att energibalansen kommer försvagas och leda till en prisuppgång.

– Det beror på stängningen av Oskarshamn 1 samt Ringhals 1 och 2 och dessutom ökad export av el ut från Norden. Ytterligare en faktor som kommer att bidra till prisuppgången efter 2020 är att Tyskland stänger ner sina kärnkraftverk och Frankrike minskar sin kärnkraft, säger Anders Engqvist på Bixia.

Källor: Dagens Industri, Svensk Vindenergi[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg