Sämst elsäkerhet i laddare och lampor

Elsäkerhet. Laddare tillhör de produkter som anmäls mest till Elsäkerhetsverket.

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Under 2016 anmäldes totalt 260 produkter för risker till Elsäkerhetsverket. Laddare och lampor hör till de osäkraste produkterna.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Det är framförallt lampor och laddare som anmälts, med 39 respektive 36 av de 260 anmälningarna. Även batterier, armaturer, adaptrar och robotgräsklippare hör till de kategorier av produkter som anmälts mest, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort.

– Att lampor och laddare är i topp beror både på en hård prispress på produkterna, men också för att många exponeras för dem dagligen, säger Martin Gustafsson, inspektör på elsäkerhetsverket, till DN.

Antalet anmälningar har ökat något över tid. Trots det är de ganska få, något som kan ha flera förklaringar.

– Att antalet ökar beror på att folk bli mer aktiva som konsumenter och mer medvetna om vår verksamhet. Att de ändå är ganska få kan bero på att folk inte känner till oss. Men det är viktigt att man anmäler, och vi är väldigt tacksamma för alla anmälningar, säger Martin Gustafsson.

De allvarligaste anmälningarna handlar om produkter som lett till skador. Exempelvis vaknade en person av att ett mobibatteri small och hade börjat glöda. Personen ska ha bränt handen i ett försök att släcka branden, och fått tillbringa en natt på akuten.

Trots det här anser Elsäkerhetsverket att den svenska elmarknaden är relativt säker.
– Det är klart att man inte behöver vara rädd när man köper elprylar, men man ska vara en aktiv konsument. Det viktigaste man kan göra är att kolla upp CE-märkning och att det finns en bruksanvisning på svenska. Har det slarvats med, är det ofta något i produkten som också har missats, säger Martin Gustafsson.

Källa: DN[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”FAKTA” color=”custom” accent_color=”#006da3″ css=”.vc_custom_1485438543659{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Så anmäler du felaktig elprodukt

Har du en elektrisk produkt som blivit farlig eller börjat brinna? Uppfyller den inte de krav som ställs på en elektrisk produkt? Upplever du att den stör annan utrustning? I så fall kan du göra en anmälan till Elsäkerhetsverket:
Läs mer – och gör – anmälan här

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg