Välj rätt eldstad i vinterkylan

Väl rätt eldstad.
Foto av Pixabay

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Behaglig värme och lägre uppvärmningsnota är goda argument för att investera i en modern eldstad. Här beskriver vi fyra typer av eldstäder som både skänker trivsel och effektiv uppvärmning. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_custom_heading text=”Spiskassett” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Spiskassett
Har du en öppen spis är det definitivt lönt att montera in en kassett i eldstaden. Du kan då tillvarata uppemot 70-80 procent av energin som tidigare försvann genom skorstenen. Kassettens konstruktion och värmeavgivande yta påverkar hur stort värmeutbytet blir.
Investeringskostnad: 10 000-20 000 kronor. Montering kostar omkring 5 000-7 000 kronor, beroende på hur eldstaden är utformad.
Tänk på! Vid installation en av spiskassett måste den befintliga skorstenen vara säker för eldning. Kontakta din lokala skorstensfejarmästare för en besiktning.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_custom_heading text=”Braskamin” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Braskamin
En vedeldad kamin fungerar både som mysig möbel och energibesparande värmekälla under kalla dagar. Braskaminer är i allmänhet tillverkade i plåt, ofta med gjutjärnsdetaljer, och har en verkningsgrad kring 75-80 procent. Hos nyare modeller kombineras ofta strålningsvärme med konvektionsvärme. En kamin klädd i täljsten tar längre tid att värma upp, men bevarar värmen längre och behöver inte eldas lika frekvent. Det finns även ett stort utbud av gjutjärnskaminer, många i gammaldags stil, som passar bra för äldre hus.
Investeringskostnad: 10 000-40 000 kr, beroende på modell, material och design.
Tänk på! Använder du en befintlig skorsten bör denna besiktigas och eventuellt åtgärdas före installation.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_custom_heading text=”Pelletkamin” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Pelletkamin
Pelletkaminer har ökat i popularitet, främst för att de är effektiva, miljövänliga och kan eldas med automatik. Värmestrålande kaminer med inbyggd fläkt är vanligast. Vissa modeller är anpassade för såväl pellet- som vedeldning och kallas kombikaminer. Det finns även en variant av pelletkaminer som inte kräver skorsten utan ansluts direkt till en yttervägg.
Investeringskostnad: 25 000-40 000 kronor. Installationen kräver en fackman.
Tänk på! Samma regler vid installation som övriga kaminer, men tänk på att en pelletkamin också kräver anslutning till el.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_custom_heading text=”Kakelugn/Täljstensugn” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text] kakelugn_taljestensugn
Kakelugnen är en klassisk värmemöbel med femkanaligt rökgassystem som avger en jämn och behaglig strålningsvärme under lång tid. Nya modeller är i regel utrustade med en varmluftskassett som blåser ut värmen snabbare. Även täljstensugnen har ett kanalsystem som tillsammans med stenmaterialet ackumulerar värme från eldstaden. De flesta moderna ugnar kan också användas för bakning eller värmehållning av mat.
Investeringskostnad: 40 000-70 000 kronor. Installationen kräver en fackman.
Tänk på! Såväl kakelugnar som täljstensugnar är tunga och bör stå på ett gjutet golvfundament med god lufttillförsel.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Installera eldstad - tänk på det här!

• Följ reglerna. Som fastighetsägare har du ansvar för att installationen blir rätt utförd och att byggreglerna följs. Det gäller även om du anlitar en installatör.
• Gör en anmälan. Om du ska installera eller byta ut en eldstad behöver du skicka in en anmälan till kommunen. Anmälan görs oftast hos byggnadsnämnden en månad innan arbetet påbörjas.
• Kontroll och provning. När installationen är klar ska eldningsanläggningen besiktigas. En installationsbesiktning är ett kvitto på att eldstaden och skorstenen fungerar och är installerad enligt gällande regler.
• Redo att elda! När eldstaden är godkänd och besiktningsprotokollet inskickat till kommunen är eldstaden klar att användas. Kommunen kommer att kontakta dig när det blir dags för sotning eller brandskyddskontroll.
• Var noga med att elda rätt. Använd torr ved och elda i lagom mängd, enligt anvisningarna. Felaktig eldning kan skada eldstaden och påverka skötselbehov och livslängd på anläggningen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg