Smart elnätsprojekt i Uppland

Smarta elnät i Uppland

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]I Uppland drivs ett smart elnät där villor hjälper elnätet vid ansträngda förhållanden. Nu utökas projektet med ytterligare styrning i form av energilager, elbilsladdning och solceller.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]I elnätet som ligger norr om Uppsala märker man av att nätkunder börjar skaffa både hybrid- och elbilar. Beteendeförändringar i kombination med allt mer förnybar el i nätet ställer högre krav på elnäten framöver. Allt fler funktioner kan inkluderas om man uppgraderar fastigheter till smarta elnät vilket gagnar både fastighetsägare och energibolag.

– Vi har i tidigare projekt visat att man med små medel kan skapa stor nytta i elnätet genom att använda våra villors flexibilitet. Nu växlar vi upp och tar med alla behov som man inom kort kommer att se i elnätet såsom lagring och laddning, säger Joachim Lindborg, projektledare på Sustainable Innovation.

Till våren kommer man att installera energilager med batterier i kombination med befintliga solcellsanläggningar och även lägga till elbilsladdning. Projektet heter Växlande effektreglering eller VäxEl och är en uppföljare på det nuvarande projekt KlokEl. Projektet startar vid årsskiftet och drivs av Sustainable innovation i samarbete med Upplands Energi, Ngenic, Ferroamp, STUNS Energi och Chargestorm med finansiering från Energimyndigheten.

– Vi har länge arbetat med att förse Uppsala taxi med laddning men nu vill fler kunder uppgradera med just elbilsladdning och solceller. Genom att testa och utveckla den här typen av lösningar ökar vi förutsättningarna för ett framtida stabilt och förnybart elnät, säger Joacim Eronen, VD på Upplands Energi.

[/vc_column_text][vc_custom_heading text=”Möjlighet för delningsekonomi” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

I projektet deltar förutom Upplands Energi tre uppstartsföretag som var och en är ledande inom sina nischmarknader men som aldrig har samarbetat inom samma elnät. Behovet av att hitta samverkansformer mellan tjänsteleverantörer blir allt viktigare och i framtiden kommer det inte att vara möjligt att leverera egna system utan samarbete med andra aktörer.

– Att kunna knyta ihop alla större energidelar hos kunderna skapar möjligheter att få en automatisk delningsekonomi i elnätet med nya affärsmodeller som följd, samtidigt som vi underlättar omställningen till 100 procent förnybart, säger Björn Berg, affärsutvecklingschef på Ngenic.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg