Hos Kjell blomstrar elproduktionen

Solcellsblomma. Kjell Sjögren har installerat solcellsblomman, Smartflower, i sin trädgård.
Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Kjell Sjögren hämtar solenergi från villataket – men också från en iögonfallande ”solcellsblomma” i trädgården.
– Blomman gör nytta för miljön och ger mig inkomster så länge jag lever!
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Kjell Sjögren har god anledning att njuta av solen. På hans villatak i Nacka ligger tre solfångare och åtta solcellspaneler som producerar varmvatten och el till hushållet.
I våras bestämde han sig för att komplettera sin energiproduktion med en jättelik solcellsblomma, kallad Smartflower, som monterats på ett nedgrävt fundament i trädgården.
– Leverantören berättade att jag var den förste privatpersonen i Sverige som installerat systemet. Det är ju roligt att få vara en pionjär och hittills kan jag meddela att den funkar helt problemfritt, säger Kjell Sjögren.

Kjell är numera pensionär och har tidigare jobbat som arbetsledare och konsult i byggbranschen. Han gillar att bygga och ”testa ny teknik” och har även passat på att renovera sin egen 1940-talsvilla i flera omgångar. Han har också bytt uppvärmningssystem och ersatt den tidigare värmepannan i källaren med en effektiv pelletpanna.
– Pannan är kopplad till en ackumulatortank och samkörs med solfångarna, som går in och tar över uppvärmningen under soliga perioder av året. Dessutom använder jag en braskamin i vardagsrummet som stöttar upp systemet under vintern och minskar värmeutgifterna.

 

Solcellsblomman följer solens läge på himlen så länge det är ljust.
Solcellsblomman följer solens läge på himlen så länge det är ljust.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Från vardagsrummet kan Kjell spana ut över trädgården och studera hur hans nya solcellsblomma följer solens läge under dagen. Blomman, som består av 18 kvadratmeter solceller, vecklar ut sina blad på morgonen. När skymningen faller vecklas bladen ihop, för att sedan slå upp igen nästa morgon.
– Allt sker med automatik, via en inbyggd motor. Det finns också en säkerhetsfunktion som känner av vindstyrkan och ser till att bladen fälls ihop när vinden överstiger 30 sekundmeter.

”En del tycker att den är fräck, andra tycker att den är ful och någon har undrat om jag använder den för ett hemligt uppdrag… kanske som rysk spion?”

Eftersom Smartflowern följer solens läge på himlen blir den mer effektiv än de liggande solcellspanelerna på taket, framhåller Kjell.
– Enligt beräkningar ska den ge uppemot 40 procent bättre effekt. Totalt bör den i genomsnitt leverera omkring 4000-5000 kilowattimmar under ett år.

Miljövänlig elproduktion. På staketet har Kjell satt upp en lapp som beskriver nyttan med hans solceller.
Miljövänlig elproduktion. På staketet har Kjell satt upp en lapp som beskriver nyttan med hans solceller.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”20px”][vc_column_text]Tack vare investeringarna är Kjell Sjögren numera självförsörjande på el större delen av året.
– Under sommarhalvåret går jag med plus och får då några hundralappar i ersättning från Vattenfall varje månad. Plötsligt har elräkningarna blivit uppmuntrande läsning!

Investeringarna har dock kostat en ordentlig slant. För solcellsblomman betalade han 150 000 kronor, inklusive installation.
– Blomman höjer värdet på huset och ger mig inkomster så länge jag lever. Jämför du den investeringen med att köpa en ny bil, så förstår du mitt val, säger Kjell Sjögren.

Och vad tycker grannar och förbipasserande om hans spektakulära solcellsblomma?
– En del tycker att den är fräck, andra tycker att den är ful och någon har undrat om jag använder den för ett hemligt uppdrag… kanske som rysk spion? skrattar Kjell Sjögren.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg