
[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]En tilläggsisolering av vindsbjälklaget kan minska husets värmeförluster rejält. Följ vårt räkneexempel och se vad tilläggsisolering kostar, hur mycket det sparar och när åtgärden är återbetald.
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]En stor del av värmen från bostaden stiger uppåt och riskerar att försvinna genom vindsutrymmet. Man kan räkna med att cirka 15 procent av husets totala värmeförlust sker via taket. Eftersom vindsbjälklaget utgör en relativt stor yta av husets klimatskal är det i regel lönsamt med en tilläggsisolering.Är vinden lättåtkomlig har du möjlighet att göra arbetet själv. Men är du osäker bör du ta hjälp av en fackman för att bedöma hur utrymmet bör isoleras och vilket isolermaterial som är lämpligt att använda. Dessutom är det viktigt att säkerställa att vindsutrymmet skyddas mot fukt. Själva energiresultatet påverkas av såväl isolermaterialets dimension som hur vindsutrymmet är konstruerat och vilket klimat som råder där du bor.
Vårt räkneexempel:
Elvärmd 1970-talsvilla i Göteborg.
Vindsutrymme: totalt 80 kvm.
Befintlig isolering: 100 mm mineralull.
Önskad tilläggsisolering: 400 mm mineralull (lösull).
Kostnader för tilläggsisolering (ink moms):
Material, 400 mm mineralull (180 kr/kvm x 80 kvm): 14 400 kr.
Arbete: 6000 kr
ROT-avdrag för arbetskostnader (30%): -1800 kr
Summa totalt: 18 600 kr
Energibesparing: Tilläggsisoleringen med 400 mm lösull ger i det här fallet en energibesparing på drygt 2100 kWh/år. Med ett genomsnittligt elpris på 1,25 kr/kWh är investeringen återbetald inom cirka 7 år. Kostnad och återbetalningstid blir lägre om du gör arbetet själv.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Tänk på!
Vid tilläggsisolering bör du säkerställa att fukt från bostadsutrymmet inte kan tränga upp i vindsutrymmet. Var noggrann med att täta vindsbjälklaget, eventuella vindsluckor och rörgenomföringar.
Undvik även att blanda olika isolermaterial, till exempel sågspån och mineralull, eftersom det kan ge upphov till fuktproblem.
Efter tilläggsisoleringen är det bra att hålla uppsikt över klimatet på vinden. Inspektera utrymmet, gärna under vintertid, och var observant på eventuella fuktfläckar och färgförändringar på vindens innertak.
Läs mer om tilläggsisolering!
Lästips: Att tilläggsisolera hus – fakta, fördelar och fallgropar (pdf-dokument)