Ny eldstad – tänk på det här!

Foto av Lars Bärtås

[vc_row][vc_column][vc_custom_heading source=”post_title” font_container=”tag:h1|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]En eldstad på rätt plats erbjuder både mysig brasvärme och en säkerhet när strömmen går. Så här går du tillväga för att få bäst utbyte av din värmekälla. [/vc_column_text][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Utbudet av kaminer och eldstäder ökar stadigt. Som konsument kan du idag välja mellan en mängd olika modeller, material och tillvalsfunktioner.
– Nuförtiden tjänstgör kaminen lika mycket som en dekorativ möbel som en funktionell och energibesparande värmekälla, säger Bertil Svedberg, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen.

En snygg kamin fångar blicken, men du måste också tänka på de praktiska förutsättningarna för installationen. Till exempel är det viktigt att området kring eldstaden är brandsäkrat, att luftväxlingen är tillräcklig i rummet och att skorstenen är rätt placerad.

– Väljer du en fristående kamin bör du tänka på att skorstenen ska gå upp på minst samma nivå som taknocken. Har du ett sluttande tak blir utbytet bäst om kaminen flyttas en bit in i rummet, säger Bertil Svedberg.

Ur värmeekonomisk synpunkt bör brasvärmen cirkulera över stora ytor. Förutsättningarna är bäst om eldstaden placeras på bottenplan, i ett utrymme med öppen planlösning.

– Det finns idag fläktsystem, så kallade värmeförflyttare, som hjälper till att sprida värmen från rum till rum. Med ett sådant system få du mer energiutbyte av din eldstad, samtidigt som du minskar risken för övertemperaturer i det rum eldstaden står.

Det är också värt att fundera på hur du ska använda kaminen om huset blir strömlöst.
– Vi har drabbats av en del svåra stormar i Sverige under senare år och i synnerhet på landsbygden kan elavbrotten blir långvariga. I en sådan situation bör man tänka på var kaminen gör mest nytta, och kanske också välja en modell som kan lagra värmen under lite längre tid, till exempel en täljstensklädd kamin.

Sedan början av 2000-talet har miljökraven på lokala eldstäder skärpts, vilket innebär att alla kaminer i fackhandeln numera har så kallad CB-förbränning (Clean Burning) som ger en effektiv förbränning med låga utsläpp. Eldstäderna kan även vara Svanenmärkta eller P-märkta, vilket visar att de uppfyller högt ställda miljö- och kvalitetskrav.

– Det finns tyvärr fortfarande många äldre eldstäder i bruk, samt även importerade produkter, som inte skulle godkännas i enlighet med branschens krav. Mitt råd är att alltid vända sig till en fackhandlare och välja en eldstad som godkänd och testad för svenska förhållanden, säger Bertil Svedberg.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_custom_heading text=”Tänk på det här när du skaffar en eldstad” font_container=”tag:h2|font_size:20|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Värmebehov

Varje hus har olika värmebehov beroende hur välisolerat det är och hur planlösningen ser ut. En normalt välisolerad bostad som är belägen på en plats med vintertemperaturer kring 10-12 minusgrader har ett värmebehov på 60–70 W/kvm. En eldstad med en effekt på 6 kW brukar vara lämplig för uppvärmning av en yta på cirka 70 kvm.

Placering

Eldstadens utformning men också dess placering i rummet är mycket viktigt för värmeekonomin och trivseln. Enklast är att gå till en värmebutik och få råd om var eldstaden bör stå. Ta gärna med en planritning över bostaden, samt eventuella uppgifter om skorsten och brandmur.

Ventilation

En eldstad behöver tillförsel av friskluft för optimal förbränning och för att minska risken att det ryker in. Förutom friskluftventiler i väggarna kan det i vissa fall behövas en förstärkt lufttillförsel, via en separat friskluftskanal från ytterväggen till eldstaden. Detta gäller i synnerhet hus som har mekaniskt ventilationssystem.

Skorsten

Det är en fördel om du känner till skorstenens invändiga mått och höjd när du väljer eldstad. För liten area eller för låg skorsten är ofta orsaken till dåligt drag. Låt en sotare bedöma skorstenen före installation. Om du inte har någon skorsten så kan du rådgöra med en värmebutik om vilken typ av skorsten som passar bäst.

Golvunderlag

Lättare eldstäder kräver vanligtvis inte någon förstärkning av golvet. Men om du väljer en kamin med tyngre inramning av till exempel täljsten, eller en kakelugn, är det i regel nödvändigt att förstärka golvet. Rådgör med återförsäljaren om du är osäker.

Montering

Vissa eldstäder är anpassade för gör-det-själv-montering, medan andra kräver en fackman. Det viktiga är monteringen görs enligt medföljande anvisningar, i annat fall gäller inte garantin för produkten. Många värmebutiker erbjuder installation i samband med köp av eldstad.

Anmälan och besiktning

För att installera en ny eldstad krävs en bygganmälan hos kommunen. Kontakta din kommun för mer information om vilka regler som gäller där du bor.
Innan eldstaden tas i bruk måste den kontrolleras av en sakkunnig, vanligtvis en skorstensfejarmästare. Denna slutbesiktning av eldstaden resulterar i ett sakkunnighetsintyg eller sotarintyg och används vid slutredovisningen hos kommunens byggnadsnämnd.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Liknande inlägg